Tidligere fotballproff Vegard Heggem har siden 2003 drevet med lakseturisme på Aunan Lodge i Grindal i Rennebu. Han har godt med gjester i år, men frykter for neste år, ettersom de som står med vadere i Orkla i år ikke får særlig med fisk.

– Årets fiske er betydelig bak et gjennomsnittlig år, og jeg har inntrykk av at det gjelder for hele elva. Her, i den øvre delen, ligger vi vel på rundt halvparten av den gjennomsnittlige fangsten. Det er klart det er uheldig for oss på Aunan, det er uheldig både for fiskeinteressen generelt og for bookingen til neste år, sier Heggem.

Tror ikke på stenging

Men Heggem tror ikke Miljødirektoratet kommer til å stenge elva.

– Hunnlaksen ble fredet fra 1. juli, det var et bra og effektivt tiltak. Men det er klart jeg er bekymret for gytefisket til høsten, når det er så lite laks som nå. Jeg tror derimot ikke stenging er riktige tiltak, men det blir spennende å se hva som blir vedtatt når Orkla fellesforvaltning har møte neste uke, sier Heggem.

– Aldri vært så dårlig

Også Orkla river lodge frykter for fremtiden, når gjestene ikke får fisk.

– Vi har holdt på med fisketurisme i Orkla i 25 år, men aldri har det vært så dårlig med laks som nå. Så langt i sommer har det kun blitt tatt en tredjedel av det som er normalt. Det er tatt seks tonn laks, det skulle vært tatt rundt 23 tonn. Av det blir det utålmodige og sure laksefiskere. Mange kommer fra utlandet, og de har betalt dyrt for å fiske, bo og spise hos oss. Det er klart de blir misfornøyde når de føler de ikke får varen de har betalt for, sier Leif Gundersen.

Gundersen mener at å frede elva kanskje må til.

– Fisket har tatt seg litt opp de siste ukene, så jeg ville ventet litt og sett det an. Men blir det like dårlig fiske som nå også den kommende måneden, så bør elva stenges.