Karl Johnny Hersvik er ansatt som ny administrerende direktør i Det norske oljeselskap, opplyser Det norske i en børsmelding. Han kommer fra stillingen som direktør for Statoils forskningssenter i Trondheim, og vil tiltre 1. mai. 2014.

Arbeidende styreleder Sverre Skogen har ledet jakten på den nye toppsjefen. Han sier det er en samlet vurdering som gjør at de valgte Hersvik.

- Han har bred erfaring fra mange faser i oljeindustrien, og han er kjent for høy kvalitet i det han gjør. Han har et høyt energinivå, og vi har lagt vekt på hvordan han har fått organisasjoner til å levere, sier Skogen til adressa.no.

Skogen vil fortsette som arbeidende styreleder, og Øyvind Bratsberg som daglig leder, til Hersvik overtar i mai neste år.

Det norskes gründer og mangeårige toppsjef Erik Haugane fikk overraskende sparken 31. oktober i fjor.

Har tatt tid

Daværende styreleder Svein Aaser rakk ikke å finne hans etterfølger før også han ble sparket, etter en konflikt med Det norskes hovedaksjonær, Kjell Inge Røkke-dominerte Aker.

Sverre Skogen startet med blanke ark for et halvår siden, og lette seg etter hvert fram til en håndfull aktuelle kandidater. Adresseavisen skrev senest i papiravisen tirsdag at det bare sto et par navn igjen på listen.

- Ny fase

Det norske er nå i startfasen av sitt første store utbyggingsprosjekt, Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen. Hersvik sier han ser fram til å lede Det norske, som har utviklet seg fra leting til å bli et fullverdig oljeselskap også med utbygging og drift.

- Det norske går inn i en ny fase som operatør for utbyggingen av Ivar Aasen, samtidig som selskapet har store verdier knyttet til andelene i Johan Sverdrup-feltet. Det er spennende og utfordrende å være med på å bygge Det norske videre som en betydelig aktør på norsk sokkel, sier Hersvik i en børsmelding.

Manglet kompetanse

For første gang skal selskapet bygge og drive en egen oljeplattform, og investeringene er anslått til 24,3 milliarder kroner. Et av argumentene for å sparke Haugane var at han ikke hadde kompetanse fra slike store utbygginger, noe som var et hovedkrav til den nye sjefen.