Alle sentrale samfunnsaktører som nå forsøker å gjøre Kjell Inge Røkke til det største svin, glemmer at de samtidig griser til statsministeren og regjeringen.

Når maktkampen snart er over, er det Stoltenberg som har sølt bort skattepengene.

I gjørmebryting blir ofte begge parter temmelig tilgriset. Røkke har med sin ryddesjau i Aker invitert statsminister Jens Stoltenberg til et brutalt oppgjør på statens bekostning. Stoltenberg er derfor dømt til å tape - økonomisk og politisk - selv om han snart skulle komme ut av gjørma med noen finurlige detaljer som skal vise at han har vunnet.

Stoltenberg hadde tapt allerede ved starten. Han skulle aldri ha vært med i denne maktkampen. Det hans regjering nå holder på med er bare et forsøk på berge stumpene av det store rødgrønne prosjekt: Aktivt statlig eierskap.

Regjeringens næringspolitikk er med denne saken skutt i filler. Kravet fra Ap-lederen i Oslo, Jan Bøhler, om at helgens Ap-landsmøte må vedta å øke det statlige eierskapet i næringslivet, kan illustrere poenget. For det vil i praksis si det samme som at Arbeiderpartiet kan gå inn for å kjøpe enda flere Røkke-selskaper.

Over hele førstesiden til Dagbladet i dag forteller ulike samfunnsaktører at Røkke er "feig, naken og forlatt". Oppslaget er pyntet med Aker-milliardæren kledd i bunad fra begivenheten da han ble kåret til årets Peer Gynt. Det er et flott skuespill.

Stor eller liten kan Røkke nå mane frem Soria Moria så rørende at sosialdemokratene gråter sine modige tårer. Og fremst blant likemenn står LO-sjefen, Roar Flåten: - Selv om det skulle komme frem at Røkke har opptrådt kritikkverdig, synes jeg han bør få kreditt for alt han har gjort for norsk næringsliv, sier han til Dagens Næringsliv.

Landsorganisasjonen er urokkelig i sin støtte til finansmannen som nå gjør statsministeren til latter. Og rosen til Røkke er ikke mindre i det mektige Fellesforbundet, der leder Arve Bakke uten forbehold står fast på at industrimannen Røkke er "redelig" og "veldig flink".

Tidligere næringsminister, statsråd Dag Terje Andersen (Ap), sier i dag at han ikke på noen måte angrer på at regjeringen kjøpte seg inn i Aker i 2007. Det la hele grunnlaget for den pågående maktkampen, men Andersen avfeier all kritikk. Han står fast på at det var en "genistrek" å handle aksjer i Aker for nesten fem milliarder. Selv om godt over halvparten i dag på papiret er gått tapt, og nye tap høyst sannsynlig er i vente, står Andersen fast på investeringen og avtaleverket rundt det hele, som nå rakner alle veier.

Men den gamle sosialdemokrat, tidligere finansråd og Telenor-sjef, Tormod Hermansen, kjenner lusa på gangen. Han kunne i sin tid matche alle bankkapitalister, og er i dag rystet over regjeringens naivitet. I et skarpt intervju med Dagsavisen mener Hermansen at Aker-feiden må få varige konsekvenser for det statlige eierskapet. Han maner til oppvaske på helgens Ap-landsmøte. Han retter knusende kritikk mot statens forvaltning av sitt eierskap i næringslivet. Hermansen mener Aker-striden til fulle viser at staten er uprofesjonell og gjør seg til latter. Han mener staten kommer svært dårlig ut av denne brutale striden.

Kritikken fra Hermansen rammer regjeringen med full tyngde. For det er den rødgrønne koalisjonen som nå forvalter statens eierskap. Det er de rødgrønne som har kjøpt seg opp. Og som nå dummer seg ut.

Gjørmebryting er noe griseri. Ingen i regjeringen kan renvaske seg fra denne famøse feiden.

Når maktkampen snart er over, er det Stoltenberg som har sølt bort skattepengene, skriver vår kommentator. Foto: SCANPIX