Det går fram av en pressemelding på Konkurransetilsynets nettsider mandag.

– Vi har orientert Ica og Norgesgruppen om at vi var i rute med hensyn til å konkludere innen den 10. januar, og vi har meddelt hvor vi står i dag, sier konkurransedirektør Christine Meyer.

Utsetter avgjørelse

Rema og Coop har fra dag én vært sterkt kritiske til avtalen mellom Ica og Norgesgruppen. I et siste forsøk på å få konkurransemyndighetene til å si nei, lanserte Rema og Coop fredag planene om å samarbeide om innkjøp.

Avtalen mellom Rema og Coop forutsetter at Ica og Norgesgruppen får ja fra Konkurransetilsynet. Samarbeidet mellom Ica/Norgesgruppen på den ene siden, og Rema/Coop på den andre, kan føre til at bare to aktører får kontroll over innkjøpene til dagligvarehandelen, mot fire i dag.

– Nå må vi se nærmere på avtalen mellom Rema 1000 og Coop før vi kan konkludere. Vi har orientert Ica og Norgesgruppen om at de kan forvente en avgjørelse innen utgangen av februar, sier Meyer.

Har tapt milliarder

Ica og Norgesgruppen meldte for snart ett år siden at de ønsket å etablere en felles organisasjon for innkjøp og logistikk. Avtalen må godkjennes av Konkurransetilsynet før den kan tre i kraft.

Ica, som blant annet driver Rimi-kjeden, har tapt milliarder på sin dagligvaresatsing i Norge de siste årene. Med like gode innkjøpsbetingelser som Norgesgruppen vil Ica igjen kunne konkurrere om dagligvarekundenes gunst, hevdet ledelsen.

Norgesgruppen er landet største dagligvareaktør med cirka 38 prosent av markedet, mens Ica har 11-12. Rema og Coop er omtrent jevnstore med rundt 25 prosent hver.

– Når vi skal vurdere lovligheten av en avtale må vi ta i betraktning forhold som har betydning for konkurransen. Avtalen mellom Coop og Rema 1000 kan påvirke konkurransesituasjonen, og det blir derfor nødvendig å se nærmere på innvirkningen av dette samarbeidet før vi tar stilling til lovligheten av avtalen mellom Ica og Norgesgruppen, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i Konkurransetilsynet i pressemeldingen.