– Hadde det ikke vært for oljen, ville jeg sagt at ja, dette er en boligboble. Men dersom vi regner med Oljefondet, er norske husholdninger rikere enn vanlige økonomiske indikatorer tyder på, sa den amerikanske nobelprisvinneren i økonomi, Paul Krugman, på en pressekonferanse på Skagenfondenes nyttårskonferanse i Oslo onsdag.

Likevel er den verdenskjente økonomen bekymret på vegne av norske boligeiere. Ingen andre land har hatt høyere boligprisvekst de siste årene, og gjeld som andel av inntekt er alarmerende høy, ifølge Krugman.

– Høy gjeldsgrad og høye boligpriser gjør meg nervøs, sier han.

Det var en boligboble i USA og deler av Europa som utløste finanskrisen i 2008. Kollapsen i boligprisene smittet raskt over på resten av økonomien, og ruinerte flere av verdens største banker. I Spania ble boligprisene halvert.

Krugman tror ikke på en tilsvarende kollaps i Norge, men frykter at vi følger i danskenes fotspor. Der ble prisene firedoblet mellom 1993 og 2007. Under finanskrisen falt leilighetsprisene med 30 prosent. I 2014 er markedet fortsatt i limbo.

– Min bekymring er ikke at Norge vil bli som Argentina, men mer som Danmark. På grunn av oljepengene er det imidlertid veldig vanskelig å si om situasjonen er like alarmerende som det tallene tyder på, sier Krugman.