Hittil har Skatt Midt-Norge sendt krav på mellom 4200 og 16 500 kroner til tilsammen fem personer. Tre i Sør-Trøndelag og to i Møre og Romsdal.

– Etter hvert som vi gjør oss ferdig med bokettersyn hos steinleggerfirmaene, så vil flere krav sendes ut, sier regiondirektør Trude Vollheim Webb hos Skatt Midt-Norge til adressa.no.

Én av de fem har klaget på vedtaket, og får saken behandlet på nytt av skattemyndighetene.

Aksjonerte

Sammen med politiet og Arbeidstilsynet slo Skatt Midt-Norge til hos flere utenlandskeide steinleggerfirmaer i fjor sommer, med mistanke om at de verken betalte skatt eller moms.

Skatteetaten varslet da at kunder som betalte kontant for oppdrag verdt mer enn 10 000 kroner ville være medansvarlige for skatte- og avgiftsunndragelse.

– Når vi finner at steinleggerfirmaene ikke har betalt sine skatter og avgifter, så bruker vi medansvarsloven og ilegger kjøperne av tjenestene dette kravet, sier Webb.

Kundene kan også få medansvar for steinleggernes skatt når ligningen for 2013 er klar, ifølge Skatteetaten.

– Seriøse går ikke på døren

Hun sier det bør ringe en varselsklokke hos alle som kjøper tjenester av håndverkere som kommer på døren, og som ber om å få gjort opp i kontanter.

– Seriøse håndverkere går ikke på døren i dag, sier Webb, og sier det også kan bli aktuelt med strengere straffer enn bare momskrav for kunder som lar seg friste.

– Det vil være avhengig av hvor grov saken er. Noen kan bli anmeldt for å ha medansvar for skatte- og avgiftsunndragelse, men foreløpig har ikke det skjedd, sier hun.

Anmeldte firmaer

Skatt Midt-Norge anmeldte i fjor to steinleggerfirmaer for skatte- og avgiftsunndragelse, og i tillegg ble tre firmaer med adresse i Midt-Norge anmeldt av andre skatteregioner.

Men skattemyndighetene har store vansker med å få fatt i steinleggerne som vanligvis forlater landet på høsten. Webb sier det nå er opp til påtalemyndigheten å ta sakene videre.

Våren og sommeren er høysesong for de utenlandske selskapene, men Webb sier de har fått informasjon om at steinleggere allerede har kommet på grunn av den milde vinteren.

Webb anbefaler folk å holde seg unna, og i hvert fall be om å få skriftlig kontrakt og om å få regning på faktura. Skatteetaten opplyser også at kunder kan sjekke om en aktør er seriøs eller ikke på nettsiden handlehvitt.no, som er et samarbeidsprosjekt mellom skattemyndighetene og organisasjonene i arbeidslivet.

– Vi oppfordrer alle til å være skeptiske til folk som tilbyr tjenester på døren, og dessuten skal alle seriøse håndverkere ha et identifikasjonskort fra Arbeidstilsynet, sier Webb.

Regiondirektør i Skatt Midt-Norge, Trude Vollheim Webb, sier at flere steinlegger-kunder vil få momskrav. Foto: Kjell A. Olsen