Lusetallene rapporteres ukentlig fra oppdretterne til Lusedata.no, og de viser en urovekkende utvikling i starten på det nye året.

Dagens Næringsliv skriver at økningen i antall lakselus per oppdrettslaks er særlig stor i regionen som strekker seg fra Troms vis Nordland til Nord-Tøndelag, samt i Møre og Romsdal.

Verst på Møre

I alle de fire fylkene er antallet lus mer doblet fra samme periode i fjor. Økningen er klart størst i Møre og Romsdal, tallene fra Lusedata.no viser at økningen her er på hele 244 prosent. Økningen i Nord-Trøndelag er på 109 prosent, mens den i Sør-Trøndelag er på 40 prosent.

Det er først og fremst økning i antall fastsittende og bevegelige lus som ennå ikke er kjønnsmodne.

Skyldes varmen

Årsaken til økt lakselusmengde skyldes, i følge nasjonal lakseluskoordinator Kjetil Rykhus, at sjøtemperaturen i gjennomsnitt lå omtrent halvannen grad høyere første uken i januar i år sammenlignet med i fjor. Også gjennom høsten har havvannet vært betydelig varmere enn året før, noe som har bidratt til vekst av lus.

–Jeg håper inderlig vi nå kan ha værgudene med oss, slik at aktørene kan gjennomføre avlusningene som skulle vært foretatt før jul. Hvis ikke vi får dem nå kan det bli vanskelig å komme ned på de nivåene vi må være på til våren når villyngelen vandrer til havs, sier Rykhus til Dagens Næringsliv.