- Det smerter å se at fagforeningskamerater oppfordrer til boikott. Boikott er et alvorlig virkemiddel, som er forbeholdt brudd på menneskerettighetene, apartheid og den slags.

Det sier Børge Ånesen, organisasjonsmedarbeider for Fellesforbundet ved avdeling 250 Hotell, restaurant og reiseliv. Forbundet har 22 medlemmer ved Nova hotell, kurs og konferanse.

Arbeidsplassen er denne uken blitt åsted for en kryssild av de sjeldne.

Ønsket boikott

Bakgrunnen er ledelsens beslutning om å vrake Ringnes og Dahls som hovedleverandør av øl og andre drikkevarer, blant annet til Olavs Pub og Spiseri i Folkets Hus.

Nova hotell, kurs og konferanse eies av Arbeidernes Økonomiske Fellesorganisasjon (AØF), som består av fagforeningene i Trondheim. Fagforeningene har i mange år stått på barrikadene for Dahls-ølet og arbeidsplassene ved det hardt pressede E.C. Dahls-bryggeriet på Lademoen.

Nyheten om at rørslas eget skjenkested går over til Hansa fra Bergen, har satt sinnene i kok. I går gikk hovedtillitsvalgt Jan Lillebo ved bryggeriet ut og oppfordret til boikott av puben.

Det får Fellesforbundet til å rase.

Har tariffavtale

- Det er ikke heldig å gå til motangrep gjennom avisa, men vi er nødt til det når boikott-begrepet kommer opp. De ansatte ved Nova hotell, kurs og konferanse ønsker en trygg arbeidsplass. Det beste for dem er at det blir inngått avtaler som gjør at puben kan leve videre, sier Børge Ånesen.

Han applauderer ikke at Hansa blir hovedleverandør, men sier Fellesforbundet har tillit til at styret i selskapet har tatt en beslutning som sikrer en bærekraftig utvikling arbeidsplassen.

Sammen med leder Erling Weydahl i Grafisk Fagforening Midt-Norge minner han om at konkurransen i utelivs-Trondheim er hard. Olavs Pub og Spiseri er også ett av få utestder hvor de ansatte har tariffavtale, sier de.

- Vi ønsker ikke å sette på spill det samarbeidet vi har med ledelsen på denne plassen, sier Ånesen.

- Må be om Dahls

Heller ikke Weydahl, som har opprettet en Facebook-gruppe der byttet fra Hansa til Dahls blir diskutert heftig, er enig i at boikott er et bra virkemiddel.

- Jeg opprettet gruppa fordi jeg ønsker å beholde arbeidsplassene på E.C. Dahls Bryggeri, og fordi jeg vil ha Dahls-øl på Olavs Pub og Spiseri. Nå skal det fortsatt være et tappetårn med Dahls-øl der. Derfor ber vi om at folk spør etter Dahls. På den måten kan vi også utøve forbrukermakt, sier Weydahl.

- Bare slik kan vi påvirke Dahls- og Ringnes-eier Carlsberg i København. Vår oppgave er å bevare arbeidsplassene ved Nova hotell, kurs og konferanse. Men vi vil også bevare arbeidsplassene ved bryggeriet, sier Ånesen, som sitter i representantskapet til eieren AØF.

Han krever ikke ekstraordinært årsmøte i organisasjonen, men varsler at overgangen til Hansa vil bli et tema ved neste korsvei.

- Skadelig ordkrig

- Mange mener vi ikke har gjort jobben vår. Men vi har en organisatorisk modell som vi er nødt til å følge. Vi har tiltro til at styrets beslutning (i Nova hotell, kurs og konferanse, journ. anm.) har handlet om å bevare puben, sier Ånesen.

- Er ordkrigen mellom fagforeningsfeller skadelig?

- Selvfølgelig er den skadelig, og spesielt når ordet boikott kommer opp, sier Weydahl, før Ånesen tar ordet:

- Det ordet skal man ikke bruke for ofte, og der er jeg sterkt uenig med Jan Lillebo. Det finnes også andre måter å gjøre ting på enn gjennom frontaloppgjør i media, sier han.

- Kunne ha ringt

Hovedtillitsvalgt Jan Lillebo ved E.C. Dahls bryggeri sier til adressa.no at han kunne ha moderert seg.

- Jeg skjønner at de er opptatt av arbeidsplassene ved puben. Vi er jo alle opptatt av gode arbeidsvilkår. Jeg kunne nok ha moderert meg litt. Samtidig kunne nok kontakten her ha gått litt begge veier, sier Lillebo, og fortsetter:

- Vi fikk bare beskjed om at det hadde blitt skrevet en ny avtale med Hansa. Jeg er tillitsvalgt i en bedrift som skal kvitte seg med 120 mennesker til neste år. Derfor mener jeg dette burde ha vært gjort annerledes fra de som sitter med styre og stell i Folkets Hus.

Bryggeriarbeideren mener øl-byttet burde vært tema i AØF, og at de ansatte ved E.C. Dahls burde blitt informert i god tid.

- De kunne jo ha slått på tråden. Så her har vi vel alle noe å gå på, sier Lillebo.