Det var laksefisket som fristet de første internasjonale turister til Norge, og Vegard Heggem er med sin Aunan Lodge i Rennebu blant dem som driver tradisjonen videre. Han er også blant dem som utgjør statsråd Sylvi Listhaugs næringslivspanel som har diskutert koblingen mat og turisme i Berlin denne uka.

– Det er spennende å være med på dette, men jeg er skuffet over at naturforvaltning ikke ble med i diskusjonsgrunnlaget. Det er naturen vår som er grunnlaget for turismen, og det er helt vesentlig at vi forvalter den, sier Heggem. For egen del betyr det at han er avhengig av at villaksstammen holder seg på et bra nivå.

Mat er en suksessfaktor

– I omtaler i ledende internasjonale laksefiskemagasiner blir serveringen av lokal mat på Aunan gjerne fremhevet. Det meste vi serverer er lokalt, og blant det som får skryt er både kjøttet, fisken, jordbærene – og osten som blir ystet på nabogården. Det er en suksessfaktor for oss at vi har et så godt tilbud ved siden av fisket at kunder ønsker å kjøpe vårt all inclusive-tilbud, sier Heggem.

Men fisket er viktigst

– Men det hjelper ikke med god mat om det ikke er fisk i elva. Det første folk spør om når de vurderer å bestille er fangstatistikk for den aktuelle uka de siste årene. Og det er blitt mindre fisk i elva. 2013 var et bunnår. Antall fiskede laks var halvert i forhold til normalen de ti årene vi har holdt på. Det ble fisket 78 laks i vårt vald i fjor, av disse ble 66 gjenutsatt og 12 beholdt. Du kan si av disse 12 laksene ga vår omsetning på 2, 5 millioner kroner i 2013. Hver laks ga over 200 000 kroner i omsetning!

– Men slik kan det jo ikke fortsette. Vi må jobbe hardt for å fylle opp med gjester i år, så får vi håpe at 2013 er et enkeltstående unntaksår. Men jeg er ikke sikker, og flere internasjonale aktører er kritiske til hvordan Norge forvalter villaksstammen, sier Heggem. Det ikke bare lakseoppdrett han er bekymret for.

Verningen av laksefjorder

Han peker på at verningen av utvalgte laksefjorder som ble vedtatt i 2007 nå blir utfordret. Det forelås dispensasjon for mineralutvinning i både Repparfjorden og Førdefjorden med påfølgende avfallsutslipp.

– Naturvernet utarmes gradvis, med de konsekvenser det innebærer for reiselivet, sier Vegard Heggem.