-Jeg har ikke gjort det. Jeg liker ikke drap, sa den sterkt tale- og hørselshemmede flere ganger i retten. Han blir 60 år i dag mandag.

Moen hevder han er utsatt for et veritabelt justismord. Tilståelsene hans da han ble dømt kom etter press fra politiet, sier han. Fritz Moen vil trolig bruke mye av dagen på sin forklaring.

60-årige Moen ble i Frostating lagmannsrett i 1978 og i 1981 dømt for drapene på henholdsvis Torunn Finstad (20) på Stavne, og Sigrid Heggheim (20) ved en bensinstasjon i Klæbuveien.

Sistnevnte ble drept først, i 1976, Torunn i 1977. Begge jentene var studenter og på vei hjem fra Samfundet da de forsvant. Moen kom i søkelyset fordi han var kjent som blotter i området.

Han hevder han er uskyldig. Nå skal dommerne i lagmannsretten avgjøre om saken hans er sterk nok til å bli gjenopptatt. Blant opplysningene Moen og hans støttespillere bruker som skyts er at blodprøver fra sædfunn på voldtatte og drepte Sigrid ikke matcher Moens.

Moen hevder også at han har alibi for det første antatte drapstidspunktet 4.-5.september i 1976. Fire år senere endret politiet drapstidspunktet til neste dag, og da hadde Moen kommet hjem fra besøk hos venner i Selbu. I tillegg hevdes det at Moen med sin lammelse av høyre arm aldri kunne ha klart å binde blant annet en snor med avanserte knuter rundt halsen til Sigrid.

I Torunn-saken peker Moens hjelpere på flere feil i hans mange tilståelser, deriblant angivelser for åsted og drapsmetode. I tillegg ble sentrale vitner aldri avhørt i saken. Også Torunn hadde en snor, men ikke knyttet, rundt halsen. Begge jentene hadde dessuten svake vinkelformede merker i huden.

Moen ble dømt for Torunn-drapet først. Så mens han satt i fengsel fattet politiet mistanke til Moen også i forhold til Sigrid-drapet, og de begynte med knallharde avhør. I 1981 ble han også dømt for Sigrid-drapet.

Advokat John Christian Elden og privatetterforsker Tore Sandberg har stått sentralt i gjenopptakelsessaken. De har også lagt ved sakkyndigerklæringer som konkluderer med at Moen trolig ikke har skjønt det som ble sagt i i Frostating lagmannsrett, under Sigrid-saken. Også under rettssaken ble dette påpekt. Men daværende lagmann Karl Solberg truet den gangen den sakkyndige med bortvisning.

Hele denne uka er satt av til behandling av saken. For påtalemyndigheten møter førstestatsadvokat Jan H. Dahle. Saken går for Hålogland lagmannsrett fordi nåværende dommer i Frostating lagmannsrett, Olaf Jakhelln, var aktor i en av sakene.