I dommen gir tingretten Kverva medhold i skattesaken mot Skatt Midt-Norge, og gir investeringsselskapet anledning til å få skattefradrag for 50 millioner kroner de ga til planlanleging og bygging av et nasjonalt innovasjonssenter i tilknytning til Frøya videregående skole.

Skatteetaten i Midt Norge ville nekte selskapet å trekke beløpet fra på selvangivelsen for 2010, og få et skattefradrag på 14 millioner kroner for tilskuddet.

Skatt Midt Norge mente tilskuddet ikke falt inn under skattelovens bestemmelser som gir rett til fradrag. Kverva AS, som eier oppdrettsselskapet SalMar, mente investeringen var et viktig grunnlag for bosetning, kompetansebygging og rekruttering på Frøya. I retten la Kverva vekt på at tilskuddet måtte sees på som en investering til å skaffe fremtidig arbeidskraft til oppdrettsnæringen i distriktet.

Skatteetaten grep inn

Det var i et styremøte i november 2010 at Kverva AS besluttet å gi et tilskudd på 50 millioner kroner til planlegging og bygging av et nytt nasjonalt invasjonssenter for havbruk på Frøya. I tillegg til innovasjonssenteret for havbruk skal senteret blant annet også inneholde en videregående skole med havbrukslinje, kulturhus og laksesenter. Tilskuddet ble ført som fradrag i selskapets regnskap, men Skatteetaten mente at slike tilskudd ikke er avdragsfrie.

I retten hevdet Kverva at Skatt Midt-Norge mangler forståelse for hva som er nødvendige premisser for at havbruksnæringen skal vokse, og at det er en sterk sammenheng mellom tilskuddet til kompetansesenteret og Kvervas fremtidige inntekt. På den måten mente selskapet at investeringen kunne føres som fradrag i selvangivelsen.

Skape inntekter

I dommen heter det at retten legger til grunn at det var Kvervas intensjon å skape fremtidig inntekt knyttet til havbruksnæringa da tilskuddet ble gitt.

«Det er ikke vanskelig å se at Kverva fant det nødvendig å gi tilskudd til ny videregående skole med egen havbrukslinje. Tidligere ordfører på Frøya, Otto Fredagsvik, forklarte under hovedforhandlingen at det neppe hadde blitt ny videregående skole på Frøya uten tilskuddet. Skolen vil være ferdig våren 2014, og det er mange søkere til havbrukslinjen. Det er grunn til å anta at havbrukslinjen på sikt vil føre til nyrekruttering av ansatte i blant annet SalMar» heter det i dommen fra Sør-Trøndelag tingrett.

Retten konkluderer med at dette er en direkte tilknytning mellom utgift og næringsvirksomhet, både på kort og lang sikt. Dermed konkluderer retten med at skatteloven gir adgang til fradrag på ligningen for beløpet som ble gitt i tilskudd.

I dommen heter det videre at Staten ved Skatt Midt Norge dømmes til å betale saksomkostninger til Kverva AS med 240 000 kroner.