Torsdagskveld besøkte sentralbanksjef Øystein Olsen et lite utvalg studenter fra linjen for industriell økonomi og teknologiledelse på Gløshaugen. Ikke alle studentene fikk møte, i forkant måtte de sende cv og karakterutskrift og søke om å få bli med. Så det var et eksklusivt lite knippe som fikk hilse på sentralbanksjefen.

- Jeg er her sammen med et bredt lagt fra Norges Bank, sier Olsen som hadde med seg seks kollegaer til møtet med 20 studenter; 19 menn og én kvinne. Teamet fra Norges Bank fikk presentert seg, før det ble mingling og kveldens viktigste oppgave: Caseløsning for studentene.

I grupper på fire og fire måtte de lovende studentene løse oppgaver. På kun en halvtime skulle de blant annet fastsette styringsrenten, ut fra gitte fakta og mens sentralbanksjefen kikket dem over skulderen.

Headhunting

- Er du her på headhunting?

- Jeg liker å besøke undervisningsinstitusjoner, forklare hvem vi er og hva vi gjør. Og ja, dette er rekruttering. Studentene skal løse et case, og etterpå kårer vi et vinnerlag. Disse får i premie et besøk i Norges Bank, sier Olsen. I Oslo blir det omvisning i banken og eksklusive møter med bankledere.

Etter at casene var løst og framført, bestemte like så godt sjefen sjøl  seg for at alle 20 får komme til Oslo og hilse på.

- Vi har folk fra NTNU i våre rekker allerede, men vil gjerne har flere. Derfor er det viktig for oss å markere oss som en viktig arbeidsplass. Norges Bank, og særlig oljefondet, trenger folk som er utdannet i skjæringspunktet mellom teknologi og økonomi. Til indøk-studentene vil jeg si at det er få steder de kan få så interessante problemstillinger som hos oss, lokker Olsen.

- Men indøk-studentene er svært attraktive for det private næringslivet. Kan dere tilby like gode lønn?

- Flinke folk kan få godt betalt, smiler Olsen.

Lønn ikke viktigst

Jørgen Hannevik som går 4.året på indøk er derimot ikke særlig opptatt av lønn.

- Det er ikke første prioritert, sier studenten som var én av de som fikk være med på mingling og caseløsning.

- Kan en jobb i Norges Bank være aktuelt for deg i fremtiden?

-Ja, absolutt. Det høres spennende ut med en arbeidsgiver som er så viktig for landet som Norges Bank. Det har vært en lærerik dag, hvor det har vært veldig interessant å høre hvordan Norge styres på et høyt nivå. Nå blir det spennende å lære enda mer på turen til Oslo, sier Hannevik.