- Det er et offensivt grep for å styrke konkurransekraften i en konkurranse som er steintøff, sier konsernsjef Finn Haugan i Sparebank 1 SMN.

Banken setter ned renta med 0,2 prosentpoeng med virkning fra 12. juni. Nedsettelsen gjelder både lån og innskudd. Det er kun lånekunder med god sikkerhet og betjeningsevne og nyetablerere som får nyte godt av rentenedsettelsen. Ny rente på boliglån i Sparebank 1 SMN blir 3,7 prosent, og på boliglån for unge blir den på 3,55 prosent.

Skjermer BSU

Samtidig skjermes BSU-konti og barne- og ungdomskonti for rentenedsettelsen på innskudd.

- Vi er den første banken som går ut med en generell rentenedgang på lån, i en tid hvor bankene har holdt høye marginer på grunn av kapitalkravene. Det er etter en moden overveielse og resonnement over noen dager, sier Haugan.

Norske banker har i det siste satt opp rentene for å møte nye kapitalkrav fra myndighetene, som skal gi mer solide banker. Det betyr at de må ha mer egne penger i kassen for å låne ut like mye som tidligere. Det har resultert i økte utlånsmarginer og rekordresultater for bankene.

- Rentenedsettelsen er muliggjort av fallende innlånskostnader og en avklaring i forhold til myndighetenes kapitalkrav gjennom vinteren, sier Haugan.

Billigere innlån

Han påpeker at de nye kapitalkravene gjør forskjell på lånekundene.

- Det spesielle med de nye kapitalkravene, er at kunder med dårlig betjeningsevne binder mer kapital for banken, og derfor får ikke alle kundene nyte godt av renteendringen, sier Haugan.

Den siste tiden har det vært debatt om DNB-sjefenes lønns- og bonusøkning, som var på 30 prosent fra 2012 til i fjor. Samtidig har DNB-sjef Rune Bjerke bedt kunder, ansatte og eiere med på et spleiselag med økt lånerente til kundene, for at banken skal greie kapitalkravet. Forbrukerrådet har som svar bedt bankkundene om å bli flinkere til å bytte bank, og dermed tvinge bankene til å konkurrere mer.

- Klarer kravene

Haugan avviser at rentenedsettelsen er svar på debatten av rekordresultater. Den er kun et svar på konkurransen.

- Det viktigste er å bygge og ha en sterk konkurransekraft. Rentenedsettelsen er et sterkt signal om at vi er trygge på at banken klarer å møte de kravene myndighetene stiller til oss. Vi kan lette på marginene og likevel komme i mål til 2016 med nye kapitalkrav, selv om banken fortsatt er noen milliarder fra å møte myndighetenes krav, sier Haugan.

Han påpeker at det er viktig for sparebanken å fortsatt være størst i regionen.

- Vi opplever en økende konkurranse. Vi er størst i markedsområdet, og det er hele tiden noen som utfordrer oss, sier Haugan.

- Tror du flere vi følge etter og sette ned renta nå?

- Det har jeg ingen oppfatning om. Vi har ingen dialog med de andre bankene om dette, sier Haugan.