OSLO: Torsdag fikk trondhjemmeren fra Myre i Vesterålen sjansen til å tale til en av sine menigheter, nærmere bestemt årsmøtet til vindkraftforeningen Norwea.

– Den smarteste delen av forsamlingen vet nok hva jeg mener om vindkraft allerede, sa Lien, som i 36 dager var kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi før han ble statsråd.

Får frysninger

For de som fortsatt er i tvil: Olje- og energiministeren vil ha mer vindkraft.

– Dette får jeg sikkert mye kjeft for, men jeg sier det likevel. Å stå i en vindpark, se ut over havet og høre lyden av vindmøller som produserer fornybar energi. Det gir meg en god følelse, sa Lien, som så viste bilder av vakker natur krydret med høyspentmaster.

– Jeg kaller dem velferdsmaster, fordi de var avgjørende for velstandsutviklingen i Norge i sin tid. Når alt kommer til alt, er det jo ganske vakkert.

Lien hadde samtidig en annen liten hemmelighet å komme med.

– Jeg får søkkandes mye kjeft for at jeg er entusiastisk på vegne av norsk olje- og gassproduksjon. Men det å stå på et plattformdekk og kjenne vibrasjonene, og vite at vibrasjonene skapes av at det produseres store mengder olje og gass som sikrer vår velstand, det er fantastisk.

Måtte bruke manus

Lien snakket uten manus i 28 av de 30 minuttene han talte til vindkraftfolket i Gamle Logen. Men da Lien kom inn på skatteforskjellene som gjør det langt mer lønnsomt å bygge vindkraft i Sverige enn i Norge, dukket han alvorlig ned i papirene han hadde foran seg.

– Skatt er et nasjonalt anliggende, sto det i manuset.

Bakgrunnen er en langvarig krangel mellom vindkraftbransjen og myndighetene, der regjeringen nekter å gi etter for kravet om at Norge og Sverige må ha like rammevilkår for vindkraften. De to landene har en felles avtale om å bygge ut 26,4 milliarder kilowattimer (TWh) innen 2020. Men så lenge skattene er lavere i Sverige enn i Norge, skjer omtrent all vindkraftutbyggingen der.

Slapp unna

Da Tord Lien jobbet i Trønderenergi, var dette en skjevhet han var særdeles opptatt av. I et intervju med Adresseavisen i vinter varslet Lien at det neppe vil skje noe med skattesystemet før tidligst sommeren 2015.

Norwea-leder Øyvind Isachsen har ikke tid til å vente så lenge.

– Når vi har et felles marked med Sverige, bør vi få like avskrivningsregler. Det bør du nevne for finansminister Siv Jensen.

– Nå gir du meg en mulighet til å slippe unna. Men å nevne det for Siv, det kan jeg godt gjøre, kontret Lien med et bredt glis.