–Den store interessen for konsesjonene vitner om en næring som har tro på seg selv og fremtiden, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) i en pressemelding.

De første av totalt 45 såkalt grønne laksekonsesjoner ble tildelt fredag. Konsesjonene er forbeholdt anlegg som kan vise til gode tiltak mot lakselus og rømming.

Betalte 494 millioner

Totalt mottok myndighetene 255 søknader, hvorav det til slutt ble en kamp mellom 72 søkere. Den samlede verdien for de 15 tillatelsene som nå er gitt er i overkant av 904 millioner kroner, ifølge regjeringens hjemmeside.

Frøya-baserte Salmar sikret seg åtte av konsesjonene til en sum av 494 millioner kroner. Storhandelen skjer samme uke som Salmar vokste på Oslo Børs. Selskapet har nå en samlet verdi på 9,4 milliarder kroner, og er større enn oljeselskapet Det norske.

Milliardinntekt

Det var Fiskeridirektoratet som utlyste 45 nye konsesjoner for oppdrett av laks, ørret og regnbueørret i fjor sommer, og søknadsfristen gikk ut i høst. Etter den lukkede budrunden vil de resterende konsesjonene bli solgt til fastpris. De totale inntektene vil bli 1,2 milliarder kroner, hvorav 40 prosent tilfaller kommunene.

–Jeg mener kommuner som stiller areal til rådighet for oppdrettsnæringen bør oppleve større positive ringvirkninger fra aktiviteten, og dette er et bidrag i denne retningen, sier fiskeriministeren i pressemeldingen.