Aktors påstand var fem års fengsel, tre og et halvt av dem ubetinget.

Eva Karin Haugen fra Trondheim og Per Sten Andersen er også dømt til inndragning av 5 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Selv om straffen som er fastsatt i tirsdagens dom fra Oslo tingrett er kortere enn aktors påstand, er hele straffen gjort ubetinget, noe som i praksis innebærer en skjerpelse av den straffen som faktisk skal sones.

Pyramidespill

De to drev aksjeklubben TA Invest, som viste seg å være et pyramidespill og som kollapset tidlig i 2009, med store tap for medlemmene. Haugen og Andersen ble slått personlig konkurs våren etter kollapsen.

Retten mener det er bevist at det tidligere samboerparet brukte minst 13 millioner kroner fra TA Invest på eget forbruk. «Retten finner det (...) utvilsomt at hver av de tiltalte i det minste oppnådde et utbytte som tilsvarer påstandsbeløpet», heter det i dommen.

Retten har ikke trodd på Haugens forklaring om at hun ikke visste at det ble beregnet for høy avkastning overfor medlemmene.

Over 340 millioner kroner

Andersen forklarte at han ikke handlet aksjer på vegne av klubben, og at han ikke visste at avkastningen som ble meldt videre var fiktiv.

Heller ikke dette trodde dommerne på, og de mener han forledet medlemmene med mål om vinning for ham og Haugen. Ifølge tiltalen tapte 240 personer mellom 20 000 og 19 millioner kroner – til sammen drøyt 340 millioner på TA Invest.

Det er ikke kjent om Haugen og Andersen anker dommen.