Skatteetaten har utviklet to nye kalkulatorer i forkant av årets selvangivelse. På hjemmesiden til Skatteetaten kan du svare på noen enkle spørsmål, og få svar på hvilke og hvor store fradrag du har krav på knyttet til pendling og arbeidsreiser.

- Merutgifter ved pendling og arbeidsreiser utenfor hjemmet har vært relativt komplekst å finne ut av tidligere. Vi håper det blir lettere når vi har den nye pendlerkalkulatoren og reisefradragskalkulatoren på skatteetaten.no, sier Gunda Lindberg, underdirektør for publikumsservice i Skatt Midt-Norge.

På onsdag stiller eksperter fra Skatteetaten til nettmøte på adressa.no. Du kan allerede nå sende inn dine spørsmål her.

Følger nøye med pendlerne

Riktige fradrag knyttet til pendling er ett av områdene Skatteetaten vil holde spesielt godt øye med når årets selvangivelser skal sjekkes.

- Pendlere er et område vi hadde stor oppmerksomhet rundt i fjor, og som vi også følger nøye i år, uttalte skattedirektør Hans Christian Holte i et intervju i medlemsbladet til Skattebetalerforeningen tidligere denne måneden.

Fra 2008 er det innført såkalt «stille aksept» for selvangivelsen. Det betyr at dersom du ikke foretar deg noe, så har du godkjent forhåndsutfyllingen som Skatteetaten har gjort for deg. Dersom du ønsker å gjøre endringer, er det mulig frem til 30. april.

- Sjekk fradragene

– Det er ikke sikkert at alle fradragene er forhåndsutfylte i selvangivelsen. Derfor oppfordrer vi alle til å sjekke fradragene sine, slik at du ikke betaler mer skatt enn nødvendig, sier Trude Vollheim Webb, regiondirektør i Skatt Midt-Norge i en pressemelding.

Dersom du ønsker å få skatteoppgjøret før sommeren, bør du gjøre eventuelle endringer elektronisk på altinn.no. Skatteetaten starter å betale ut til de som har penger til gode i slutten av juni.

- De som leverer selvangivelsen på papir, får ikke skatteoppgjøret før tidligst i august, sier Webb.