Selv om selvangivelsen er ferdigutfylt, bør du sjekke den, oppfordrer skatteetaten.

- Man må sjekke at oppgaver fra arbeidsgiver og andre er riktige, og foreta endringer hvis det trengs, sier underdirektør for publikumsservice i Skatt Midt-Norge, Gunda Lindberg.

På onsdag stiller eksperter fra Skatteetaten til nettmøte på adressa.no. Du kan allerede nå sende inn dine spørsmål her.

1. april lå selvangivelsen for 2013 for 3,7 millioner lønnstakere, pensjonister og næringsdrivende klar på Altinn.no. Har du endringer, oppfordrer skatteetaten til at du gjør dem elektronisk. Fristen er 30. april. Har du ingen endringer, ikke lever. Leverer du selvangivelsen på papir, får du oppgjøret tidligst i august.

Foruten å sjekke at opplysningene arbeidsgivere, Nav og banker har gitt skatteetaten er riktige, oppfordrer Lindberg oss til å sjekke at alle fradragene er med.

Kan dele rentefradrag

Er du samboer og dere eier boligen sammen, bør du sjekke hvordan gjeldsrentene er fordelt på selvangivelsene.

- Ofte innberettes gjeld og renter fra bankene på én av samboerne. Det kan fordeles etter en intern avtale mellom dem. Eier begge eiendommen, er det naturlig å fordele gjeld og renter med halvparten på hver, sier Lindberg.

Gjeldsrenter gir skattefradrag, 28 prosent for 2013 og 27 prosent fra 2014, og gjeld reduserer en eventuell formue på selvangivelsen.

Boligverdier

Ligningsverdien på boligen du bor i skal ikke overstige 30 prosent av markedsverdien. I så fall kan du kreve å få satt ned ligningsverdien. For sekundærboliger skal ikke ligningsverdien overstige 60 prosent av markedsverdien.

- Pass på at riktige opplysninger ligger til grunn. Dersom opplysningene ikke er forhåndsutfylt, fyller du ut selv. Har du kjøpt ny bolig, sjekk at den er kommet med i selvangivelsen, sier Lindberg.

Foreldrefradrag

Er du forelder til barn på elleve år eller yngre, har du krav på fradrag for dokumenterte utgifter til pass og stell.

- Du har rett på fradrag for barnehage, dagmamma, skolefritidsordning og kjøring til og fra. Barnehager og kommuner skal innberette foreldrenes kostnader, men kjøring må du selv føre opp i selvangivelsen, sier Lindberg.

Ett barn gir fradrag i inntekten på inntil 25 000 kroner, fradrag per barn utover det første er 15 000 kroner.

Er du pendler eller har store reiseutgifter i forbindelse med arbeid, er det i år utviklet to nye kalkulatorer som ligger på skatteetaten.no. De skal hjelpe deg å finne ut hvilke fradrag du har krav på i forkant av årets selvangivelse.

Særfradrag for aleneforeldre

En av endringene i årets selvangivelse er for enslige forsørgere, som mister retten til skatteklasse 2. Mens personfradraget i skatteklasse 1 i 2013 er på 47 150 kroner, er det i klasse 2 på 94 300 kroner. Skatteklasse 2 utgjør da 13 202 kroner spart skatt.

Aleneforsørgere har i stedet fått et nytt særfradrag fra 2013.

- Nav innberetter til skattemyndighetene om du fyller vilkårene for å være enslig forsørger. Sjekk at opplysningene er riktige. Dersom du mottar utvidet barnetrygd, så melder Nav fra om at du skal ha inntektsskattefradraget, sier Lindberg.

Særfradraget gis til enslige forsørgere som mottar utvidet barnetrygd. For 2013 er det på 3930 kroner per måned, det vil si 47 160 kroner per år. Særfradraget kan deles mellom foreldrene hvis de har avtalt delt bosted for barnet/barna. For reelle enslige forsørgere skal særfradraget kompensere bortfallet av fordelen med skatteklasse 2.

Skatteskjerpelse

Tidligere fikk også enslige forsørgere som hadde fått samboer på varig basis skatteklasse 2, så lenge de ikke fikk barn med ny samboer eller giftet seg. Enslige forsørgere til personer over 18 år har også mistet retten til skatteklasse 2. Disse to gruppene får nå en skatteøkning på rundt 13 000 kroner.

Skatteetaten kontrollerer hvert år enkelte forhold nøyere. I selvangivelsen for 2013 ser de spesielt på dem som har økonomiske forhold i utlandet, fradrag, pendlere, beskatning av eiendom og ulike finansielle forhold som aksjer.

Unndrar boligskatt

- Ferske beregninger fra Skatteetaten viser at 650 millioner kroner ventes å bli unndratt beskatning i årets selvangivelse i forbindelse med salg av egen bolig, sier Lindberg.

De fleste som selger sin egen bolig med fortjeneste skal ikke betale skatt på gevinsten. For å slippe skatten kreves det at du har eid og bodd i boligen i minst 12 av de siste 24 månedene. Oppfyller du ikke dette kravet, må du betale gevinstskatt på boligsalget, som er på 28 prosent for 2013.

- Utenlandsforholdene gjelder nordmenn som jobber i utlandet, utlendinger som jobber i Norge, realisasjon av boliger i utlandet og eventuell skattegevinst og aksjer i utlandet. Norge har skatteavtaler med andre land og skattereglene er komplekse, sier Lindberg.