Butikkene på den svenske siden har åpent hver dag denne uken. Det svenske Systembolaget har dessuten en magisk tiltrekningskraft på norske forbrukere – og holder åpent både skjærtorsdag og påskeaften, skriver Aftenposten.no.

Direktør Valter Angell i hovedorganisasjonen Virke regner med at grensebutikkene i år får en omsetning som ligger tre ganger høyere enn i en gjennomsnittlig uke. Nordmenn vil etter alle solemerker å dømme legge igjen minst 440 millioner kroner i svenske kassaapparater.

En viktig årsak er den sene påsken, mener Virke. Når høytiden kommer såpass sent i april, dropper en del norske husholdninger turen til fjellet og legger heller inn noen rolige dager på hjemstedet, samt en kjapp tur eller to til grensebutikkene.

Angell og Virke har i en årrekke advart mot virkningene på den norske dagligvarehandelen av at stadig flere norske forbrukere valfarter til Sverige, se her. Et av høydepunktene i grensehandelen er påskeuken.

Holder åpent

Og de store kjøpesentrene lokker med lange åpningstider også når det meste er lukket og låst i Norge. Her kan du ta den handletur både skjærtorsdag, langfredag og påskeaften.

- Når tilgjengeligheten øker, vokser også grensehandelen. Det viser tallrike undersøkelser og våre egne erfaringer, sier Angell til Aftenposten.

- Men vil ikke den svenske kronens styrke sammenlignet med en svekket norsk krone skremme en del nordmenn fra en tur til grensetraktene denne gang?

- Små endringer i valutakursene får beskjedne utslag på grensehandelen. Det viser blant annet en studie av grensehandelen som ble utført av Norsk institutt for landbruksforskning for halvannet år siden, sier Angell.

Varegruppene alkohol og tobakk har fortsatt en magisk tiltrekningskraft for mange norske husholdninger. Det er spranget i prisene fra Systembolaget opp til Vinmonopolet som veier tyngst, ikke små endringer i valutakursene, mener Angell.

Polet viktig

Virke er positiv til forslaget fra Regjeringen om å utvide Vinmonopolets åpningstider, inkludert påskeaften.

- Vi ser at grensehandelen omfatter stadig nye generasjoner blant norske forbrukere. Og de som handler i grensetraktene, kjøper med seg stadig mer, sier Angell.

- Vil grensehandelen merke virkningene av nedkjølingen av norsk økonomi, slik at norske forbrukere handler mindre i Sverige?

- Erfaringene tilsier at virkningene blir små når konjunkturene endrer seg. Og de kan slå ut den andre veien også. Skal du spare litt mer enn før fordi tidene blir usikre, tenker du kanskje at en handletur til Sverige faktisk blir enda viktigere.

Se på statistikkene i dagligvarehandelen. Norske forbrukere er ekstremt prisbevisste og sørger for at det er lavpriskjedene som vokser. Så det kan fort bli fristende å dra til Sverige, mener Angell.

Angell sier at veksten i grensehandelen utgjør 52 prosent i de åtte årene med den rødgrønne Stoltenberg-regjeringen. Prisforskjellene mellom Norge og Sverige ble større.

- Vi trenger virkelig en politikk som gir mindre forskjeller. Vi må se på norske avgifter, importvernet som gir kunstig høye matpriser, og resten av landbrukspolitikken, mener Angell.