I stedet for å øke tilskuddene, vil hun gjøre det mer lønnsomt å være bonde på heltid. Virkemiddelet er å øke konsesjonsgrensene. Konsesjonsgrenser er et maksimumsnivå som begrenser hvor mye den enkelte bonden kan produsere. Listhaug vil øke melkekvotene og andre konsesjonsgrenser for å øke jordbruksproduksjonen i Norge.

– Det er et klart mål å øke. Vi har allerede vært inne på kylling. Dette blir nok også tema for melk, sier Listhaug til Dagens Næringsliv.

Bøndene får i dag statstilskudd som utgjør rundt 13 milliarder kroner. Listhaug kommer ikke til å øke størrelsen på disse overføringene.

– Disse skal i alle fall ikke opp. Vi legger ikke opp til økte overføringer fra statens side, sier landbruksministeren.

Trenger støtte

Regjeringen er avhengig av støtte fra samarbeidspartiene Kristelig Folkeparti og Venstre for å få flertall for endringene som Listhaug ønsker å gjennomføre.

– Jeg håper selvfølgelig at Stortinget følger den praksis som har stått i mange år, nemlig at statens tilbud blir stemt igjennom. Men først og fremst håper jeg at vi skal komme til enighet med bondeorganisasjonene i forhandlinger. Det jeg i alle fall registrerer er at det er økt debatt om landbrukspolitikk og at flere og flere har fått forståelsen av at det er nødvendig med endringer, sier Listhaug.

Ap i sentrum

Torsdag ble det kjent at Arbeiderpartiet har pusset opp landbrukspolitikken og at partiet inviterer KrF og Venstre til bredt politisk forlik. Hensikten er å utmanøvrere regjeringspartiene og isolere Listhaug.

– Vi ønsker ro og forutsigbarhet i landbrukspolitikken og henvender oss derfor til Venstre og KrF. Håpet er å få til en bred avtale på Stortinget, sa Aps landbrukspolitiske talsperson Knut Storberget til NTB.

Venstre og KrF skryter overfor Klassekampen av Aps nye offensiv.

– Jeg ønsker Ap hjertelig velkommen inn i sentrumsvarmen i landbrukspolitikken, sier KrFs landbrukspolitiske talsperson Line Henriette Hjemdal.

– Det er veldig interessant at Ap kommer oss i møte i landbrukspolitikken. Jeg kan ikke akkurat klage over at andre partier vil føre Venstre-politikk, sier Venstres landbrukspolitiske talsperson Pål Farstad.

Bondestøtte

Ap får støtte også fra bøndene. Lederen i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Merete Furuberg formulerer det slik:

– Ap har endelig skjønt det. Skjønt at landbruker viktig for folk, og at vi trenger en helhet i politikken for å opprettholde landbruk over hele landet.

Lederen i Norsk Bondelag, Nils T. Bjørke gir også Ap honnør.

– Vi opplever at Ap mener alvor nå, og det er veldig positivt for norske bønder. Ap signaliserer en sterk tro på at de kan samle et stortingsflertall rundt noe annet enn det Frp og Listhaug står for. Det er bra, sier Bjørke.