Fredag formiddag ble det som kan bli en av de største konfliktsakene i norsk politikk denne våren, sparket i gang.

Da leverte bondeorganisasjonene sitt krav for jordbruksoppgjøret til Regjeringen. Bøndene ønsker seg 1,5 millarder kroner mer. Kravet skal blant annet finansieres med økte statlige overføringer og høyere priser på mat, skriver Aftenposten.

Bøndene krever at overføringene på statsbudsjettet skal økes med 965 millioner kroner. Samtidig vil forslaget om høyere matpriser gi 365 milllioner mer i inntekter.

- Vi vet at jordene og beitene våre ikke kan flyttes. Når Stortinget og Regjeringen vil øke norsk matproduksjon betinger det et landbruk over hele landet. Jordbrukets krav viser hva som skal til for å nå dette målet, sier leder for Norges Bondelag, Nils T. Bjørke.

De høyere matprisene vil ifølge bondeorganisasjonene øke prisen på et årsforbruk av norsk mat med 73 kroner.

- Dette vil knapt merkes, sier Bjørke.

Ikke mer å gi

Dersom Regjeringen innfrir kravene, vil det i gjennomsnitt gi hver bonde 35.000 i økte inntekter. Men om landbruksminister Sylvi Listhaug får det som hun vil, blir det ingen økte overføringer til norske bønder.

- Overføringene skal i alle fall ikke opp, sa landbruksministeren til Dagens Næringsliv fredag før kravene ble lagt frem.

Bøndenes statstilskudd utgjør i 2014 rundt 14,4 milliarder kroner.

I stedet for å øke tilskuddene, vil Listhaug gjøre det mer lønnsomt å være bonde på heltid. Virkemiddelet er å øke konsesjonsgrensene.

Konsesjonsgrenser er et maksimumsnivå som begrenser hvor mye den enkelte bonden kan produsere. Listhaug vil øke melkekvotene og andre konsesjonsgrenser for å øke jordbruksproduksjonen i Norge, skriver NTB.

- Amatørmessig av Listhaug

Leder i Stortingets næringskomite, Geir Pollestad (Sp), kritiserer Listhaugs utspill.

- Det er svært kritikkverdig og amatørmessig av Listhaug å komme med slike utsagn i forkant av forhandlingene. Listhaug må ta hensyn til at stortingsflertallet heldigvis ikke deler hennes syn på norsk matproduksjon. Tar ikke Listhaug ansvar, så mener Senterpartiet at Stortinget må ta ansvar for å trygge norsk matproduksjon, sier Pollestad.

Staten vil legge frem sitt tilbud tirsdag 6. mai, og forhandlingene skal være avsluttet innen 17. mai.