Før Rosenborgs kamp på Lerkendal fredag, møttes rundt 130 aktører fra næringsliv, politikk og idrett hos Trønderenergi som er én av bedriftene bak prosjektet «VM Trondheim 2021».

Møtet var et «kick-off» i jakten på et nytt verdensmesterskap i ski, som konsernsjef Ståle Gjersvold i Trønderenergi mener vil gi enorm verdi til regionen.

– Dette dreier seg om en ny mulighet til å endre både Trondheim og regionen Midt-Norge, ifølge Gjersvold.

Trondheims-ordfører Rita Ottervik (Ap) pekte tilbake til VM i Trondheim i 1997, da mesterskapet skapte en folkefest både i Granåsen og Midtbyen, Hun understreket at et enstemmig bystyre har stilt seg bak ønsket om et nytt VM til byen i 2021.

– Jeg tror ikke jeg behøver argumentere hardt for dette. Det er nok å tenke tilbake til 1997, og det som skjedde da. Å gjenskape noe av det, og utvikle det videre, er målet vårt, sa Ottervik, men understreket næringslivet må engasjere seg.

– Behøver partnerskap

– Vi behøver å etablere et partnerskap. Jeg tror vi i fellesskap kan løfte landsdelen. Vi kan skape et VM på ski vi alle kan bli stolte over, og som vi ha store positive ringvirkninger, sa ordføreren, men pekte også på effektene for idretten.

– For våre lovende ungdommer må det være helt fantastisk å kunne trene mot et VM på hjemmebane, sa Ottervik.

Langrennsløper Niklas Dyrhaug vil være 33 år i 2021, men han sa at et VM på hjemmebane vil være god nok motivasjon til å satse videre.

– Kanskje kan du hente ut 2-3 prosent ekstra på hjemmebane, ifølge Dyrhaug.

Siri Darell, leder i Sør-Trøndelag skikrets, pekte på tallene fra VM i Oslo i 2011, hvor det hadde vært 600 000 tilskuere.

– Her i Trøndelag tror jeg dette tallet kan bli enda større, sa Darell.

Mesterskapet i Oslo hadde en omsetning på 159 millioner kroner, og gikk med et overskudd på 60 millioner kroner.

Samtidig førte det til 1600 gjestedøgn på hotellene, og en halv milliard kroner i omsetning.

– Det er vel det som er mest interessant for dere som er her i dag, sa hun.

Skitinget skal stemme

Et enstemmig styre i Norges Skiforbund har innstilt på at Trondheim skal søke om VM i 2021, noe som vil bli stemt over på skitinget i Loen i midten av juni i år.

Søknadsfristen til det internasjonale skiforbundet er 1. mai neste år, og i juni 2016 skal søkerkampen avgjøres av de 16 personene i FIS Council.

Trondheim kommune har fått utført beregninger på hva det vil koste å ruste opp Granåsen for et nytt VM, og fått en forventet totalsum på 784 millioner kroner.

Ifølge Morten Wolden, kommunaldirektør for kultur og næring i Trondheim, er det en overkommelig sum.

– Vi skal løse det sammen med Kulturdepartementet og fylkeskommunene, men vi skal også løse det på en smart måte. Kanskje kan private aktører stå får utbyggingen, mens vi leier oss inn under VM og verdenscup, sa han.

Lokale inntekter

Ifølge regiondirektør Merethe Storødegård kan lokale bedrifter stå for store deler av denne utbyggingen, hvis man får forutsigbare leieinntekter fra det offentlige.

– Men vi må begynne å planlegge i dag, ifølge Storødegård.

Sparebank 1 SMN har også stilt seg bak VM-prosjektet, i tillegg til Adresseavisen og Trønder-Avisa.

Konsernsjef Finn Haugan er ikke tvil om at et mesterskap vil lønne seg for regionen, men pekte også på folkehelse som et argument for å søke VM.

– Vi lever i en digital hverdag, hvor stadig flere sitter med nettbrettet foran seg helee tiden. Derfor er det dobbelt viktig å ha som inspirerer til fysisk aktivitet. Vi må ha forbilder som sørger for at ungdommene våre kommer seg ut, sa Haugan.