Den prestisjetunge prisen ble delt ut under en gallamiddag onsdag ettermiddag lokal tid, og Traasdahl vant i kategorien for markedsføringsteknologi.

Det er en glad prisvinner som snakker med Adresseavisen dagen derpå.

– Det er en stor anerkjennelse, sier Traasdahl. Han forteller videre at selskapet er målt på tre områder i konkurransen - innovasjon, rekruttering og finansiell vekst.

Norsk bedriftskultur

– Jeg tror juryen har sett et selskap som har snudd bransjen på hodet, et selskap som gjennom medarbeiderinnflytelse gjør det bra, sier orkdalingen.

Og det å gi sine ansatte innflytelse, tror Traasdahl er et viktig suksesskriterie i selskapet Tapad som han startet sammen med Dag Liodden i 2010. For mens bedriftskulturen i USA er preget av hierarki, har man i Tapad satset på den skandinaviske modellen.

– Norsk kultur har hatt stor innflytelse på hvordan vi har bygget bedriftskulturen. Vi har flate strukturer og vi involverer de ansatte. Den beste ideen vinner, ikke ideen til direktøren, sier 41-åringen.

En arbeidsmiljø som åpenbart faller i smak «over there». Traasdahl forteller at de nå ansetter åtte til ti nye mennesker hver måned.

– Vi merker at vi tiltrekker oss mange flinke folk som ønsker utfordringer, sier han.

Teknologien Tapad har utviklet, gjør det mulig for annonsører å målrette sine kampanjer på en helt annen måte enn i dag. Og selv om flere prøver å få en bit av kaka - annonsemarkedet i USA er på svimlende 300 milliarder dollar (tilsvarer to norske statsbudsjett) - frykter ikke Traasdahl konkurranse.

Døråpner

– Mange har prøvd, men teknologien har vist seg vanskelig å bygge. Vi var også først ute, og vi har 200 av de største selskapene i USA som kunder, forteller han.

Med tolv års erfaring fra USA og flere suksesser bak seg - han utviklet i sin tid SMS-avstemmingen for Idol både i Norge og senere i USA, bidrar Traasdahl mer enn gjerne til at flere norske gründere kan lykkes i statene.

– Forretningslivet her er veldig lukket. Kjenner man ikke folk, eller ikke får en anbefaling fra noen folk her kjenner, er det nesten umulig å få avtaler, sier han og legger til.

– Jeg bidrar gjerne til å åpne dører.