En intensjonsavtale med en verdi på tre milliarder er gladmeldingen som Kværner Verdal torsdag morgen presenterer i en pressemelding. Rammeavtalen handler om to av de planlagte stålunderstellene til utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

- Dette er en rammeavtale vi har fått på plass. I tillegg har Statoil tildelt Kværner intensjonsavtale på to stålunderstell. Den er viktig både for langsiktighet og videreføring av produksjonen i Verdal, sier communications manager Tove Strand Trana i Kværner til adressa.no.

«Med forbehold om alle nødvendige godkjenninger for at prosjektet skal kunne videreføres, er den foreløpig estimerte verdien på de to stålunderstellene 3 milliarder kroner», skriver Kværner i en pressemelding.

- Understellene skal leveres i 2017 og 2018. Det er en lang horisont som gir oss forutsigbarhet og rom for videreuvtikling.

Statoil er operatøren på Johan Sverdrup-feltet som ligger på 120 meters dyp på vestkysten av Norge. Den første fasten i utviklingen av feltet er å etablere infrastruktur og et feltsenter.

Dette inkluderer fire offshore-plattformer på stålunderstell som står på havbunnen.

Kværner Verdal har levd farlig den siste tiden, og skjebnen har vært høyst uviss. Med levering for det siste understellet i 2018 er aktiviteten sikret i årene som kommer.  Andre kvartal 2017 regner Kværner med at 350 personer kommer til å jobbe med prosjektet.

Spesialist på understell

Kværners anlegg i Verdal er spesialister på stålunderstell. Den fallende ordremengden den siste tiden har imidlertid skapt utfordringer. Til nå har driften vært sikret i et års tid gjennom tre kompressormoduler til gassmottaket på Nyhamna. Etter dette oppdraget var det høyst usikkert hva som ville skje, men nå loves det jobb til flere hundre i årene som kommer.

- Den nye rammeavtalen bekrefter Kværners posisjon som en av industriens ledende leverandører av stålunderstell., sier Jan Arve Haugan, konsernsjef i Kværner i pressemeldingen.

Han viser også til et omfattende forbedringsarbeid som er gjennomført de siste par årene. Dette har gjort Kværner Verdal i stand til å levere nye prosjekter med reduserte kostnader.

Stålunderstellene vil bli nummer 43 og 44 fra Kværner i løpet av de siste 44 årene.

- Inspirerende for Statoil

Kværner Verdals fremtid har vært avhengig av kraftige forbedringer.

- Vi har sagt at beslutningen vår ville være basert på to faktorer: Kunne vi implementere endringer som ytterligere ville forbedre vår konkurransekraft, og ville det være kommersielle markedsmuligheter på lang sikt. Jeg er glad for at begge disse kriteriene er dekket, noe som betyr at vi vil fortsette vår langsiktige strategiske utvikling av anlegget for stålunderstell i Verdal, sier Haugan.

Statoil er glad for at de kunne velge Kværner Verdal som sin leverandør.

- Det er veldig gledelig at Kværner har jobbet frem en konkurransedyktig og fremtidsrettet leveransemodell. Her demonstrerer Kværner at innsatsen for reduserte kostnader og økt effektivitet gir uttelling. Dette er inspirerende for oss i Statoil. Sikker og kostnadseffektiv ressursutnyttelse og langsiktig verdiskapning er vår viktigste oppgave, sier Helge Lund, konsernsjef i Statoil.

Selskapene holder pressekonferanse klokken 09.15 torsdag morgen.