Fra og med i dag, 1. august, vil ikke aktører under Viking Redningstjeneste operere som bergingsselskap i området rundt Trondheim. Etter 58 år trekker nå Viking Trondheim AS seg ut av felleskjeden og fortsetter som selvstendig bergingsstasjon under navnet Bilberging Midt-Norge.

– Ved å gå utenom mener vi at vi kan få en bedre økonomi slik at vi kan opprettholde kompetansen, videreutvikle ansatte og fornye bilparken. Tilgjengelighet, lokal kunnskap og utrykningstid er også viktig. Uten mellomledd vil kunden ved å ringe oss direkte få raskere hjelp, sier Ann Kristin Fordal i Viking Trondheim AS.

– Ikke økonomisk bærekraftig

Roar Melum i Norges Lastebileierforbund sa i et intervju med Finansavisen i mai at selskaper i bilbergingsbransjen utnytter de lokale bilbergingsstasjonene. Han uttalte at de store aktørene i bransjen stikker av med mesteparten av inntektene gjennom samarbeidsavtalene, noe som han mente ikke ville sikre de små aktørene bærekraftig økonomi. Fordal hos Viking i Trondheim bekrefter at de økonomiske rammene gjør at de ikke fortsetter samarbeidsavtalen.

– Bergingsbransjen er i store forandringer, og vi hadde kommet til et punkt der vi måtte ta en avgjørelse om fremtiden. Avtalene med Viking Redningstjeneste AS gjorde det ikke mulig for oss å sikre en bærekraftig økonomi, sier Fordal.

Skjev inntektsfordeling

Viking Redningstjeneste er den største på bilberging i Norge. Fordal har ikke noe vondt å si om samarbeidet, selv om hun er enig i at inntektsfordelingen mellom den lokale bilberger og sentralledd har vært skjev.

– Vi har vært en stolt leverandør av bergingstjenester for Viking AS, og hatt et samarbeid med dem vi har oppfattet som positivt. Dessverre er det blitt slik de siste årene at inntektsøkningen ikke har stått i stil med kostnadsøkningen på det vi driver med, sier hun.

Samme adresse og nummer

Fordal forteller at kundene ikke vil merke noe til endringene, da de fleste i dag har en forsikring hvor det er definert en egenandel ved behov for bilberging. Telefonnummeret, samt adressene i Trondheim og Orkanger Hitra blir det samme som før. De ansatte vil heller ikke merke noe til endringen.

Ann Kristin Fordal opplyser at de også vil innlede samarbeid med Bilhjelp 1 AS og Bue Bilverksted AS i Rissa og Nordmøre Bilberging AS i Surnadalen.

– Dette innebærer at vi opprettholder tilgjengeligheten i distriktet og kan nyte godt av hverandres kompetanse. Sammen skal vi sørge for at kunden blir tatt godt hånd om når uhellet er ute, sier Fordal.

Viking vil fortsette å operere med de andre lokale bergingsstasjonene de har rundt om i Trøndelag, opplyser Svein Sætrom, sjef for bergingsoperasjonen i Norge, til adressa.no.

- Vi har byttet til Falk i Trondheim på Sluppen som en permanent løsning, ellers blir det ingen forandring inntil videre, sier Sætrom.

Ifølge Sætrom, har Viking til sammen 18 lokale bergingsstasjoner i Trøndelag.