Gå til mobilutgaven
forsiden

USA-børs slo 14 år gammel rekord

(Foto: AP Photo/Paul Sakuma)

Foto: AP Photo/Paul Sakuma

USA-børs slo 14 år gammel rekord

Amerikanske forbrukere sier de vil bruke mer penger og dermed ble USA-børsene løftet fredag kveld. Veksten i første kvartal er rekordartet.
Leses nå:
(Foto: AP Photo/Paul Sakuma)

Foto: AP Photo/Paul Sakuma

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Men mens de to store børsindeksene på Wall Street, Dow Jones og Standard & Poor 500, begge kunne vise til en pen oppgang i kveld, er det S&P 500 som har slått en markert rekord.

S&P 500 har hatt en oppgang på rundt 12 prosent i løpet av årets første tre måneder. Dette er den største oppgangen på årets tre første måneder alene siden 1998.

Forbrukerne vil bruke mer

Samtidig har Dow Jones-indeksen hatt en oppgang på 8,1 prosent, og til sammen er har de to indeksene hatt sitt beste kvartal på to år.

Årsaken til oppgangen i dag er nærmest det samme som årsaken til den generelle børsoppgangen verden over de siste månedene - folk flest har mer tro på fremtiden og regner med å bruke mer penger. Det er godt nytt for industrien og børsnoterte selskaper.

- Det er ingen grunn til å holde seg borte fra aksjer bare fordi de har steget mye. Nå er folk mindre nervøse for en finansiell nedsmelsting utløst av Europa, sier sjefstrateg David Kelly i investeringsbanken JPMorgan tilBloomberg.

Apple et skikkelig lokomotiv

Den store vinneren av indeksene dette første kvartalet, er den teknologitunge Nasdaq-indeksen. Den har hatt en oppgang på hele 18,7 prosent.

Ifølge Reuters er en av bidragyterne til den gode veksten Apple som, til tross for en nedgang fredag, har steget 48 prosent det seneste kvartalet, og som fredag avsluttet med en markedsverdi på intet mindre enn 3200 milliarder kroner - litt i underkant av det norske oljefondet.

- Hvis du ser på verdsettelsen og potensialet for økonomisk vekst, viser de at det markedet bør ha rom til stige i årene som kommer, sier sjefstrateg Kelly til Bloomberg.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus