Kraftig økende boligpriser gjør at nordmenns gjeld er i sterk vekst. I årmeldingen for 2012 skriver Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen at både boligprisene og gjelden nå har nådd «meget høye nivåer».

Tilsynets hovedmål er å sikre finansiell stabilitet, og nå er Baltzersen bekymret for at den høye gjelden gjør at konsekvensene av dårligere økonomiske tider blir ekstra store. Sammenhengen forklares slik i årsmeldingen:

- Den store og voksende gjeldsbelastningen øker husholdningssektorens sårbarhet for arbeidsledighet, redusert inntekt eller renteoppgang. En kombinasjonav ytterligere tilbakeslag i internasjonal økonomi og sterkt fall i oljeprisen vil kunne redusere etterspørselen etter norske varer og tjenester. Dette kan snu husholdningenes forventninger til framtidige inntekter og boligpriser og føre til en markert nedgang i boligprisene. Erfaringer både fra Norge og andre land har vist at når husholdningene må stramme inn forbruket betydelig som følge av høy gjeld og fall i boligprisene, blir ringvirkningene til resten av økonomien store, og bankenes tap øker.

Finanstilsynet har forsøkt å kjøle ned markedet ved å innføre strengere krav mot bankene. Konsekvensen av det har blitt at flere banker varsler om høyere lånerenter.