Tall fra Sparebank 1 SMN viser at 60 prosent av de unge får hjelp av foreldrene, mens 20 prosent benytter seg av startlån. Bare 20 prosent av de unge er i stand til å kjøpe egen bolig helt på egen hånd.

- Det har skjedd en ganske stor endring de siste årene. Tidligere var det sju av ti som klarte å stå på egne ben når de etablerte seg. Men etter at kravet om egenkapital ble endret, stilles det langt større krav til egenkapital eller sikkerhet fra foreldre, sier Endre JO Reite, privatøkonom i Sparebank 1 SMN.

I følge Reite er den vanligste løsningen å ta opp lån med sikkerhet i foreldrenes bolig.

Han sier at mange foreldre også bidrar med å ta opp lån, eller delfinansiere boligkjøp for sine barn. I tillegg oppgir mange unge at de har fått hjelp av foreldrene til å spare ved hjelp av BSU.

Synes du det er riktig at foreldre hjelper barna inn på boligmarkedet? Si din mening i kommentarfeltet nederst i saken.

Barna bør yte

I Adresseavisen i dag sier konsernsjefen i landets største bank, Rune Bjerke, at unge bør jobbe hardt for å komme seg inn på boligmarkedet, og at foreldre bør være forsiktig med å hjelpe barna for mye. Selv har han døtre som studerer, og som han vil følge opp når de skal etablere seg i boligmarkedet.

_ Jeg mener at barna bør gjøre og yte mye selv, men det skal også være mulig å få noe støtte fra foreldrene. Og der skal jeg stille opp. Det er en litt privilegert situasjon å være i, fordi jeg vet at ikke alle barn har foreldre som kan stille opp. Og det er kanskje de barna myndighetene bør tenke aller mest på i dagens situasjon, sier Bjerke i dagens Adresseavisen.

Han mener det vil øke forskjellene hvis ungdom som ikke får hjelp av sine foreldre, heller ikke klarer å komme seg inn på boligmarkedet.

- Det å ha en bolig er en av de viktigste kvalitetene i et samfunn, sier Bjerke.

Vanskeligere enn før

Reite i Sparebank 1 SMN er ikke overrasket over at en banksjef i 50-årene uttaler at det er bra med hardt arbeidende ungdommer. Reite er enig i at det er viktig at de unge bidrar selv, fordi det fører også til at de blir bedre betalere. Samtidig ser han at mye er forandret siden Bjerke kjøpte seg sin første bolig i 1983.

- Det er åpenbart at 50-åringene i dag hadde det mye lettere i forhold til å komme seg inn på boligmarkedet. De hadde også helt andre krav i forhold til komme inn på skole og skaffe seg jobb. Det er ingen tvil om at det er veldig mye som er blitt vanskeligere, sier Reite.

Les sakene som er publisert så langt i Oppdraget: Drømmen om egen bolig

GI DIN STEMME: Hvor vil du bo i Trondheim?

LES OGSÅ: Åtte av ti boliger går til prisantydning eller mer

Privatøkonom Endre Jo Reite mener det har blitt betydelig vanskeligere for unge å etablere seg på boligmarkedet de siste årene. Foto: KJELL A. OLSEN