Linda H. Helleland leder Høyres barnehageutvalg, som skal komme med sin innstilling før sommeren. Sammen med sosialbyråd Anniken Hauglie fra Oslo, vil hun i helga teste forslaget om strengere språkkrav i Høyres landsmøte.

– Det blir nok debatt, noen vil nok synes det er for hardt og brutalt, sier Hauglie.

Ifølge sosialbyråden var det i fjor 1700 barn i Oslo som begynte på skolen uten å ha tilstrekkelige norskkunnskaper. Én av årsakene mener de to er at mange barnehageansatte med minoritetsbakgrunn ikke kan språket. Hauglie og Helleland vil stille krav om bestått norsk 3-kurs.

Høyere krav til taxisjåfører

– I dag har taxisjåførene krav om norsk 2-kurs. Vi må stille høyere krav til de som skal jobbe i barnehage enn de som kjører taxi, mener Helleland og fortsetter:

– Det handler om barnas trygghet. Barna må bli sett og forstått, og foreldrene må være trygge på at de blir det. De ansatte skal jo også kunne kommunisere med de voksne om hvordan barna har hatt det i løpet av dagen.

– Er det et utbredt problem at barnehageansatte ikke kan norsk?

– Ja, vi får mange tilbakemeldinger om at dette er et problem flere steder. Men hvor stort det er, har vi ikke oversikt over. Jeg foreslår at kunnskapsminister Kristin Halvorsen kartlegger hvor mange ansatte som ikke kan tilstrekkelig norsk, og setter av de nødvendige midlene i statsbudsjettet. Dermed heves kompetansen i barnehagene, og vi får også en bedre integrering av minoritetskvinner, framholder Hauglie.

Mer stabil arbeidskraft

– Barnehageassistenter vokser ikke på trær. Risikerer man ikke å miste mange, som også representerer en tilleggskompetanse som er viktig?

– De som allerede er ansatt må få tilbud om norskkurs og annen kompeheving. Vi har ikke tenkt å sparke folk. Tvert i mot, vi har tenkt å øke deres kompetanse. Da får de trygghet i jobben sin, og vil da være en mer stabil arbeidskraft, sier Helleland – og viser til at Høyre i sitt budsjett har satt av 130 millioner ekstra til etter- og videreutdanning av barnehageansatte.

Foto: KRISTIN SVORTE