Adresseavisen får bekreftet at statsminister Erna Solberg (H) ber Stortinget om støtte til å endre Utlendingslovens paragraf 35, for å kunne umiddelbart returnere personer som har oppholdstillatelse i Russland.

Solberg ber om at forslaget raskt behandles i de ulike partigruppene, og ber om svar innen én uke.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland antyder overfor Aftenposten at han tror Regjeringen får full støtte i Stortinget til lovendringen.

Den umiddelbare reaksjonen fra Stortingets største opposisjonsparti, Arbeiderpartiet, er positiv.

- Jeg har forståelse for at det er behov for noen raske endringer i norsk utlendingslovgiving, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til Aftenposten, og sikter til situasjonen ved Storskog.

Tajik, leder av justiskomiteen, møtte fra Ap i Jonas Gahr Støres fravær.

- Vi er innstilt på å stille ressurser til disposisjon slik at lovendringene kan iverksettes raskt.

Med det antyder hun at det kan bli møter i helgen for å behandle disse sakene.

Møte i Moskva i dag

Klokken 12 tirsdag hadde statsminister Erna Solberg (H) kalt inn de parlamentariske lederne på Stortinget. Det overodnede temaet var forslagene til innstramning i asyl- og innvandringspolitikken.

Etter det Aftenposten har grunn til å tro kommer statsministeren til å legge frem forslag om, og forsøke å samle støtte til, hastetiltak på Storskog-grensen.

I tillegg har UDs toppledelse, etter det Aftenposten erfarer, i formiddag sittet i møter om Storskog. Kilder i UD bekrefter at det har vært samtaler på embetsnivå i Moskva i dag.

Aftenposten får opplyst at utenriksminister Børge Brende (H) også deltar i møtet med de parlamentariske lederne.

Den arktiske ruten

Norges grense til Russland, som går over Storskog utenfor Kirkens i Øst-Finnmark, har de siste månedene blitt et reisemål for svært mange asylsøkere og migranter. Enkelte dager har det kommet nær 200 personer over grensen - så langt i år har 4000 personer passert grensen over til Norge.

Det har reist et krav om straktiltak - og var blant kravene Frp ønsket gjennomslag for. Tross at nestleder Per Sandberg satt i Frp-gruppen som den siste uken har jobbet med konkretisering og skjerping av Regjeringens opprinnelige forslag til innstramminger, ble kravet om å stenge grensen til Russland droppet da Frp og Høyre i går samkjørte en felles liste med krav.

Kapasiteten ved grensestasjonen på Storskog er sprengt. Det er behov for flere saksbehandlere der oppe, det er behov for mer politi. Det er blant tiltakene det er et umiddelbart behov for, sa Aps Hadia Tajik før møtet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre besøkte mandag grensestasjonen for å se situasjonen med egne øyne.

- Forventer dere konkrete tiltak knyttet til Storskog på dette møtet?

- Jeg kjenner ikke til hva statsministeren ønsker å ta opp. Men på generelt grunnlag ser vi at behovet for tiltak er der, sa Støre.

- Jeg tror vi skal la statsministeren presentere de tiltakene hun har. Men det er snakk om ting som haster, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland til Aftenposten på vei inn i møtet.

Felles liste fra Frp og Høyre

Mandag la Høyre og Frp frem en felles liste med 15 forslag til skjerping av reglene for å begrense flyktningstrømmen til Norge. Blant annet foreslår partiene at asylsøkere som kommer til Norge skal få matkuponger i stedet for penger.

Ap: – Veldig lite nytt

Mange av forslagene bygger på tilleggsproposisjonen om kostnadene knyttet til det økende antallet flyktninger som Regjeringen la frem 30. oktober.

- Vi har opprettet en liste med forslag som er sendt KrF og Venstre, og vi håper på tilslutning fra dem, sa Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre, mandag ettermiddag.

Han sa videre at Høyre og Frp er forberedt på at sentrumspartiene vil kreve at også andre partier – særlig Arbeiderpartiet og Senterpartiet – inkluderes i samtalene.

- Av de 15 forslagene som ble presentert, er det veldig lite nytt. Vi er villige til å sette oss ned og diskutere alle disse punktene. Akkurat som vi var villige til å snakke om alt for en uke siden, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Aftenposten.

Frp laget egen kravliste

Frp har tidligere uttrykt skepsis til et bredt forlik om asylpolitikken.

Siden Frps gruppemøte i Stortinget sist onsdag har en trio anført av nestleder Per Sandberg jobbet med nye forslag til ytterligere om innstramninger i asyl- og innvandringspolitikken.

Men da enigheten mellom Frp og Høyre ble lagt frem mandag kveld, og ble omtalt som et «steinhardt krav», var bare to av de 15 forslagene nye Frp-innspill.

Et forslag stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) frontet tidligere mandag om å stenge grensen mot Russland var ikke tatt med i forslagsbunken.

Sp foreslår luftbro

Senterpartiet la tirsdag frem sine åtte tiltak for innstramning.

Partiet foreslår å opprette en luftbro fra Kirkenes direkte til hjemlandene til dem som har ubegrunnede asylsøknader, melder NTB.

Forslagsstillerne bak representantforslaget er partileder Trygve Slagsvold Vedum, parlamentarisk leder Marit Arnstad og stortingsrepresentant Heidi Greni.

I tillegg til luftbroen vil Senterpartiet ha et eget UDI-kontor på Storskog som innen 48 timer kan sende tilbake dem som ikke har rett til asyl i Norge.

Ap krever hastetiltak

Også Arbeiderpartiet har lansert egne forslag til tiltak tirsdag.

Ap ber regjeringen styrke kapasiteten ved grensestasjonen Storskog og sørge for at 15 saksbehandlere fra UDI er på plass i løpet av uka, samt vurdere en ytterligere styrking.

edersen mener Politiets utlendingsenhet også må styrkes og viser til at politimesteren i Øst-Finnmark selv anslår et behov på 40-50 flere politifolk samt tolker.

– Både fra Storskog og Tøyen kommer det nå illevarslende signaler om at situasjonen ikke er under tilstrekkelig kontroll, sier Aps innvandringspolitiske talsperson Helga Pedersen til NTB.

MDG: Må bevare asylinstituttet

- Blant de 15 forslagene stortingsgruppene til Høyre og FrP har lagt fram er det noen vi allerede nå kan si at vi avviser. Andre igjen opplever vi at det er bred enighet om, som for eksempel direkte retur fra Kirkenes for mennesker uten beskyttelsesbehov som kommer over grensa ved Storskog, skriver Miljøpartiet De Grønne-talsperson Rasmus Hansson i en e-post til Aftenposten.

Han understreker at MDG er positive til å diskutere tiltak for å håndtere den akutte og lite oversiktlige situasjonen, som imidlertid fortsatt bevarer asylinstituttets grunnprinsipper om humanitet og internasjonalt ansvar.

- Midlertidig opphold, kutt i dagpenger og lengre tid for å få statsborgerskap er forslag som undergraver integreringen og kan gi større problemer på sikt. Det går også utover dem som allerede har ventet lenge i mottak på å få tildelt en bolig. Vi er kritiske til å skape en situasjon der tusenvis av mennesker blir værende i landet uten noen reelle framtidsutsikter, sier Hansson.