- Jeg har aldri hørt om høringsforslag fra en regjering som er blitt slaktet så grundig av alle mulige faginstanser, selv regjeringens egne. Det er både faktafeil, og forslag i strid med både internasjonale menneskerettigheter og forpliktelser Norge har tatt på seg. Flere av forslagene framstår som useriøse og umulige, og jeg regner med de vil bil avvist av Stortinget.

Det sa fylkesordføreren under årsmøtet til Trondheim Arbeiderparti lørdag.

KOMMENTAR: Listhaug har brakt Erna på kanten av stupet (Pluss)

Sandvik mener det var riktig og viktig med et bredt forlik i Stortinget i fjor, men mener regjeringen med Frp-statsråd Sylvi Listhaugs 40 asylforslag har misbrukt tilliten de fikk.

- Vi var ikke forberedt på den økningen av antall flyktninger som kom. Jeg er glad vi fikk til et bredt forlik, men vi glemte hvor skamløse Frp kan være. Det er overraskende at Høyre og statsministeren overlot alt til Frp, sa han fra talestolen.

- Streng og rettferdig

Asyl og integrering er et vanskelig tema, sa Sandvik innledningsvis. Både for norsk og europeisk politikk, for verden og for Arbeiderpartiet.

- Det er så mange nyanser og så mange hensyn å ta. Det er mange hjerteskjærende historier som utfordrer følelsesapparatene våre. Det er mange ressurser som kommer hit, men vi kan ikke la et ubegrenset antall mennesker få komme til Norge. Vi må prioritere de som trenger hjelp, de som flykter for livet, sa Sandvik.

- Det er ingen uenighet om en streng og rettferdig innvandringspolitikk i Norge. Men vi må samtidig vi ha hjerterom til å ta imot og integrere vår andel av de som har krav på det, fortsatte han.

Hør vår podkast «OmAdressert»: Må Erna Solberg stramme opp Sylvi Listhaug?

Nei til minst to forslag

Ap-leder Jonas Gahr Støre har tidligere varslet at Ap vil si nei til minst to av Regjeringens forslag: Strengere regler for familiegjenforening og at kravet til botid i Norge for å få innvilget permanent oppholdstillatelse utvides fra tre til fem år.

Aps innvandringspolitiske talsperson Helga Pedersen sier til Aftenposten at hun ikke utelukker at Ap kan komme til å si nei til flere deler av pakken.

Sandvik er enig i avgjørelsen fra partiledelsen, sier han til Adresseavisen.

- De 40 forslagene vitner om at Frp har vært hjemme alene. Min appell går til Høyre: Nå må de våkne! Vi må samle nasjonen om dette, og det krever at de store partiene er enige. Dette er en helt ny situasjon i norsk politikk, men nå føler jeg at vi har sagt ifra tydelig. Jeg forventer at regjeringen justerer forslagene i tråd med den tilbakemeldingen de har fått, sier han.

- Har Ap vært tydelig nok i denne saken?

- Jeg mener vi er blitt det, og så jeg er veldig glad for de signalene som kommer fra partiledelsen nå. Det står fast at det er en bred enighet om dette i Norge – vi greier ikke dette uten en streng grensekontroll, men vi må også være humane, sier Sandvik.

- Min appell går til statsministeren; nå må hun må komme på banen. Vi trenger samlende politiske løsninger, ikke Frps politiske spill som splitter folket og står i veien for gode løsninger.

Flere mindreårige flyktninger

Til stede på årsmøtet var også Reza Monajemi fra Rådmannens fagstab, som fortalte om Trondheim kommunes arbeid med integrering av flyktninger.

Trondheim kommune skal i 2015 og 2016 ta imot 1100 flyktninger. Monajemi viste blant annet til en sterk økning i antall mindreårige flyktninger, fra 8 i 2006 til 44 i 2015. Den yngste var bare 4 år, og kom sammen med sin 12 år gamle bror.

Miriam Rasouli fortalte sin personlige historie om flukten fra Afghanistan, og forskjeller mellom Norge og hjemlandet. Mens Ingrid Aspelund, leder i Solidaritetsungdommen i Norsk Folkehjelp, hadde et innlegg om bakgrunnen for flyktningbølgen.

Det er over 60 millioner flyktninger i verden i dag, fortalte hun.

- I Syria har flere millioner flyktet til nabolandene. Det siste tallet på antall drepte er 470 000. 12,2 millioner har behov for humanitær hjelp. Norge må sørge for at nødhjelp med en langsiktig stabiliserende innsats. Enkelt sagt: Vi må sørge for å få slutt på krigen i Syria, sa Aspelund.