Begge fylkestingene i Nord - og Sør-Trøndelag er samlet til en historisk dag på Stiklestad. I dag vedtar de å søke om sammenlslåing av de to trønderfylkene, og hvis alt går etter planen, er Trøndelag ett fylke fra januar 2018.

- Dette er en dag som går inn i historiebøkene. 27.april 2016. Vi skal fatte et historisk vedtak. Det er bra å være her på Stiklestad. Det har gått ekko gjennom historen fra dette stedet før. Det vi skal gjøre her i dag er ikke like dramatisk, men vil bane vei for et felles Trøndelag, åpnet fylkesordfører Tore O. Sandvik høytidelig i sørtrøndersalen.'

- Kampen tapt

Etter at fylkesordfører Tore O. Sandvik hadde ønsket det sørtrønderske fylkestinget velkommen, gikk imidlertid Sps Liv Darell opp på talerstolen og foreslo at det skal gjennomføres en folkeavstemning før et vedtak fattes. Sammen med seg hadde hun SV, MDG, Pensjonistpartiet og Rødt.

- Vi er for en sammenslåing, men har et vedtak fra fylkesårsmøtet vårt om at vi ønsker en folkeavstemning først. Da er det rett av oss å følge opp det. Vi foreslår derfor å utsette vedtaket om sammenslåing til en folkeavstemning er gjennomført, sa Darell.

Pensjonistpartiets Svein Otto Nilsen tok også ordet:

- Jeg skulle ønske det var flertall for folkeavstemning, men jeg innser jo at den kampen er tapt. Jeg skjønner ikke hva dere er så redd for. Jeg er trygg på at folket i Sør-Trøndelag sier ja uansett, sa Nilsen.

LES OGSÅ (PLUSS): Mange utfordringer for et sammenslått Trøndelag

Frp delt

Forslaget fikk som ventet ikke flertall, kun 14 representanter stemte for det felles forslaget om utsettelse, og debatten om sammenslåing kunne starte.

Frp i Sør-Trøndelag fylkesting er delt i spørsmålet om sammenslåing, og Mats Ramo vil stemme nei:

- Da innbyggerundersøkelsen ble lagt fram, ga den tydelige signaler. En av marsjordrene fra folket var at de ikke ønsker en delt administrasjon. Trondheim er det naturlige hovedsetet, men modellen som velges nå vil svekke Trondheims posisjon. Vi får heller ingen umiddelbare besparelser på administrasjon. Den nye fylket vil heller ikke få noen nye, større oppgaver. Før første og siste gang vil jeg sitere Sps Marit Arnstad: Fylkeskommunen vil bli et sulteforet administrativt organ. Det vi går til nå, er ikke bedre enn det vi har i dag, fastslo Frps Ramo.

- Hverdagen begynner

Høyres Henrik Kierulf var derimot optimistisk:

- Dette har vært en lang debatt med sterke følelser. Men nå har tiden kommet til å se framover og samles. Det er to organer med ulik kultur som nå skal bli ett. Det blir en krevende prosess fram mot januar 2018. I dag er det tid for festtaler, men når sammenslåingen er vedtatt, begynner også hverdagen for alvor, sa Kierulf, og Aps Kirsti Leirtrø fulgte opp med et stort smil:

- Det er godt å skrive historie!

LES OGSÅ (PLUSS): Samlet Trøndelag under spredt ledelse

- Hallelujastemning

Pensjonistpartiets Svein Otto Nilsen var ikke like overbevist:

- Det er jo rene hallelujastemningen her! Ja, jeg har gitt opp folkeavstemning nå - men jeg kommer også til å stemme for sammenslåing. Jeg vil derfor si: Gratulerer med dagen, jeg håper det går bra.

KrFs Karin Bjørkhaug entret deretter talerstolen med et "halleluja"!

- Det er god stemning her, og vi har hørt mange gode ord i debatten. Vi er privilligerte som har fått tillit til å gjøre dette historiske og viktige vedtaket som vil få konsekvenser for mange. Nå skal vi bygge en region - mer enn å slå sammen to fylker. Det vil kreve et bredt samarbeid. Trondheims posisjon er viktig. Arbeidsplassene i Steinkjer er viktig. Det er et godt utgangspunkt, fastslo Bjørkhaug.

Etter planen skal de to fylkestingene fatte det historiske vedtaket om sammenslåing i dag klokken 11.45.