Neste gang utgjør de to trønderlagene til sammen Norges aller største fylkespartilag – og blir dermed enda mektigere når de klarer å samle seg om saker og sette makt bak kravene.

Nå, derimot, kjemper de hver for seg. Adresseavisen oppsummerer her noen ulikheter i deres politiske syn, mens de to fylkeslagene selv har samlet seg om tre viktige, felles kampsaker.

På Adresseavisens Facebook-side kan du se en video av de to lederne på landsmøtet

Dette er de to fylkeslagene uenige om:

1. Lofoten og Vesterålen

Her har partiledelsen og programkomiteen lagt frem et slags kompromiss som nordtrønderne mener det er veldig viktig å sikre.

- Dette er en næring vi er stolte av og som har bidratt betydelig til velferd og velstand. Det er av enorm betydning for utvikling og verdiskaping i Midt-Norge at denne næringa utvikler seg videre, sier Arild Grande, som leder delegasjonen fra Nord-Trøndelag.

Sør-Trøndelag Ap, derimot, behandlet ikke denne saken på sitt fylkesårsmøte nylig. De holder fast på sitt gamle vedtak om varig vern:

- Vi mener havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen er så sårbare at de trenger varig vern, sier Karianne Tung, som leder sørtrøndernes delegasjon til Oslo.

Det er allerede varslet dissens i denne saken fra AUF sin side, men Trond Giske føler seg trygg på at olje-kompromisset går gjennom fordi mange fylkeslag har varslet at de støtter hans mellomløsning.

Uneige om Lofoten: Mens Grande vil ha oljekompromiss, står Tung hardt på vern.

Sjekk minivalgomaten: Er du enig med Ap-Trond?

Les også: Giske mener regjeringen fører Ap-politikk på flere områder

2. Ulv- og rovdyrpolitikk

Her er nordtrønderne kvassere enn sørtrønderne. I sine vedtatte uttalelser fra årets fylkesårsmøte tar de til orde for en «effektivisering av uttak av skadedyr». Nord-Trøndelag Ap vil «arbeide for at bestandsmålene skal kunne tas opp til vurdering i rovdyrpolitikken».

- Vi ser store svakheter ved dagens forvaltning, og ønsker en revidering av forliket, sier Arild Grande.

Sørtrønderne, derimot, nøyer seg med å skrive i sine innspill til programarbeidet at de ser det som en selvfølge at regjeringen følger opp det vedtatte rovdyrforliket.

- Vi er enige i at regjeringen ikke følger opp forliket godt nok, men i utgangspunktet mener vi at dagens bestandsmål skal beholdes, sier Tung.

3. Velferdsprofitt

Sørtrønderne ønsker å trappe opp kampen mot de såkalte velferdsprofitørene.

- Vi er generelt opptatt av at offentlige midler skal gå til velferdsproduksjon uansett om det er snakk om helse, skole eller barnevern. Og så har vi valgt å gå litt lengre på barnehageområdet nå, sier Tung.

I sitt forslag skriver sørtrønderne at de ønsker å «innføre samme forbud mot utbytte og overføring av overskudd av verdier i barnehageloven slik som i privatskoleloven for å sikre at offentlige midler brukes til drift av barnehager.»

Nordtrønderne kommenterer:

- Her har sørtrønderne forslag som går lengre enn oss. Men også vi er opptatt av å sikre at offentlige midler går til formålet, så her tror jeg vi kan finne felles vedtak, sier Grande.

4. Asylpolitikk

Her er nordtrønderne på linje med partiledelsen i de fleste saker.

- Vi er bekymret over økningen i midlertidighet, og mener regjeringen ikke har gjort jobben sin med å avklare status for asylsøknader og bosetting raskt nok. Vi står ved forliket vi inngikk, sier Grande.

Det er grunn til å anta at sørtrønderne her kan komme til å gå litt lengre i sine uttalelser i nordtrønderne. Men Tung understreker at dette ennå ikke er avgjort i delegasjonen.

- Vi vil begrense bruken av midlertidige oppholdstillatelser til barn og unge. De barna som kan få forsvarlig omsorg i hjemlandet, bør gjenforenes så raskt som mulig. Barn og unge som ikke kan gjenforenes, må gis trygghet. Vi har ikke noe vedtak på dette enda, men det kommer i løpet av landsmøtet, sier Tung.

Les også: Ap forslag: - De som ikke vil donere organer, må reservere seg

Sammen mot landsmøtet: De to delegasjonslederne gikk sammen fra Plaza hotell opp til Youngstorget.

Dette er de enige om:

De to fylkeslagene har dessuten samlet seg bak tre felles kampsaker foran landsmøtet.

1. En ny helsesatsing i Trøndelag

De to skryter av Trøndelags helsemiljøer, og vil bruke mer penger på sektoren:

- Vi krever økte bevilgninger til raskere og bedre behandling til sykehusene. Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (Hunt) må styrkes, og sammen med et nytt samlokalisert NTNU-campus blir Trøndelag fremst i landet når det gjelder helhetlig helsemiljø, fra forskning til behandling, skriver de to.

2. Flere nye arbeidsplasser der vi har naturgitte fortrinn

De to fylkeslagene peker også på havbruket og landbruket:

- Vi krever tilrettelegging for økt havbruksvirksomhet og satsing på havrommet med Trøndelag i spissen. Vi må ha en forvaltning som spiller på lag med næringen. Vi må øke matproduksjonen og matsikkerheten gjennom å legge til rette for flere arbeidsplasser i trøndersk landbruk og næringsmiddelindustri.

3. Mer makt til regionene

De to trønderpolitikerne krever en regionreform som overfører myndighet fra Oslo og ut til regionene.

- Regionene må få flere oppgaver og beholde blant annet ansvaret for kollektivdrift og tannhelse, skriver de to, og peker på oppgaver innenfor samferdsel, utdanning, forskning, næringsutvikling, landbruk og miljø som aktuelle.

I strupen på regjeringen

Sammen går Grande og Tung i strupen på regjeringen, som de mener står bak «tidenes sentralisering av makt og ressurser»:

- Som stortingsrepresentanter fra Trøndelag har vi brukt mye tid på å forsvare det vi har, framfor å utvikle Trøndelag videre. Det er synd, mener de to.

Dette er eksempler som de trekker frem:

- Forsøket på å rasere Investinor, kapitalsvekkelsen i Statkraft som satte den nye vindmølleparken på Fosen i alvorlig fare, elektrifiseringen av Trønder- og Meråkerbanen som fortsatt ikke er realisert, kampen for å stadfeste Stortingets vedtak om at driftskontoret for Ivar Aasen skal ligge i Trondheim, samt årelatingen av NGU.

Les også: Reagerer på Aps «bygderabatt» på bensin