Det ble kjent under en pressekonferanse fredag. Siden 2013 har 51-åringen fra Trondheim vært utenriksminister i Erna Solbergs regjering. Men nå er tiden som statsråd over - i alle fall for denne gang.

Allerede tirsdag skrev Adresseavisen at Høyre-kilder antydet at Brende har andre planer enn å fortsette som utenriksminister. Fredag kom avklaringen.

Han har takket ja til jobben som president i World Economic Forum (WFE), men blir sittende som utenriksminster til midten av oktober.

Vært i WEF tidligere

– Fram til jeg tiltrer er jeg utenriksminister for Norge på heltid. Jobben som president i WEF vil jeg si mer om når jeg har tiltrådt, sier Brende.

Han bestemte seg denne uken.

- Min beslutning ble fattet onsdag denne uken, og statsministeren ble varslet om dette, sier Brende.

Han sier at WEF er en nonprofit-organisasjon med fem kontorer rundt om verden og en omsetning på 2 milliarder kroner.

Brende vender dermed tilbake til organisasjonen han var direktør og nestleder for i 2008–2009 og administrerende direktør for fra 2011 til han ble utenriksminister i Erna Solbergs (H) regjering høsten 2013.

Bedt Brende fortsette

Statsministeren sier at hun kommer med denne nyheten nå, selv om han ikke slutter før om fire uker.

– Slike nyheter har en tendens til å komme ut. Jeg har bedt Brende om å fortsette til etter trontaledebatten og statsbudsjettet er lagt fram. I denne tiden kan han ikke kommentere saker som vedrører WEF, sier Solberg.

Og legger til:

– Det handler om å løse de store utfordringene i verden sammen, næringsliv, politikere og storsamfunn. Og der spiller WEF en viktig rolle, sier hun

Taus om etterfølger

Statsministeren sier hun ikke vil kommentere hvem som overtar Brendes jobb. Heller ikke om det for første gang kan bli en kvinne.

- Dere kan spekulere så mye dere vil, men jeg sier ikke noe, sier Solberg.

Hun sier hun vil savne Brende som utenriksminister, men forstår hans avgjørelse.