Det er spørsmålet Ap-nestleder Tajik ber Frp-nestleder Sandberg besvare skriftlig via Stortinget.

Fiskeriminister Sandberg må redegjøre for ulike ørefiker innen seks virkedager.

Bruken av skriftlige spørsmål har ifølge stortinget.no økt jevnt siden spørsmålsordningen ble innført i sesjonen 1996–1997, men Aftenbladet er ikke kjent med at statsråder tidligere er blitt bedt om å greie ut om ørefiker.

– Noe de aller fleste mannfolk forstår

Foranledningen er et førstesideoppslag i VG onsdag der Sandberg er sitert på følgende i kjølvannet av #metoo-kampanjen:

– Jeg vil si til norske kvinnfolk, at hvis de blir utsatt for seksuell trakassering, så synes jeg ikke de skal holde tilbake flathånda. En god gammeldags ørefik er noe de aller fleste mannfolk forstår. Det bør imidlertid være unødvendig, sa Sandberg ifølge VG.

– Rett og slett bare trist

Utspillet har skapt reaksjoner, og LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik kaller uttalelsene utrolige og sier til avisen at hun ikke tror det hun hører.

– Det er rett og slett egentlig bare trist. Her har dette kampanjen pågått i ukevis, og han har virkelig ikke skjønt hva dette handler om. Det får meg til å stille spørsmål om hva det egentlig er som skal til for å få menn som Per Sandberg til å forstå hva dette handler om. Det er nesten ikke til å tro, sier Følsvik.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) opplyser til VG at seksuell trakassering er uakseptabelt og ulovlig.

– Jeg er enig med Sandberg i at kvinner som opplever seksuell trakassering må gi tydelig beskjed. Jeg skjønner hans måte å ordlegge seg på, men det finnes mange andre måter å gi tydelig beskjed på som kan være like effektivt, skriver hun i en e-post til VG.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter