Det fortalte Jonas Gahr Støre til NRK fredag morgen.

Flere kvinner har varslet om «ubehageligheter med seksuell karakter» knyttet til nestleder Trond Giske, og Aps sentralstyre  satt i hastemøte torsdag kveld.

Til NRK innrømmer Støre at det har vært en ukultur i partiet.

- Jeg opplever at det har vært en kultur i deler av partiet hvor omgangsformen i sosiale sammenhenger ikke har vært helt bra. Vi har retningslinjer som sier at det ikke skal være slik, men det har skjedd. Det må vi ta tak i. Det har blant annet vært overganger mellom AUF-tid og voksentid som har vært litt uklare, sier Støre til radioprogrammet «Politisk kvarter».

Sterke reaksjoner

Støre sier også at det er særlig de i sentralstyre utenfor Oslo som reagerer sterkt på det som har skjedd.

Sluttet som ungdomspolitiker

NRK meldte tidlig fredag at et av de fire varslene som lå til grunn for Giskes beklagelse torsdag var at en ung kvinne opplyser at hun sluttet som ungdomspolitiker i Ap etter det hun opplevde som uønsket oppførsel fra nestleder Trond Giske.

Det er snakk om uønsket seksuell oppmerksomhet som går flere år tilbake i tid.

– Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker av hensyn til konfidensialitet begge veier. Det er tatt kontakt fra partikontoret. Historien har vært berørt, men den forelå skriftlig langt utpå natten, så jeg har ikke sett skikkelig på den, sa  Jonas Gahr Støre på politisk kvarter fredag morgen.

Svekket tillit

Senere fredag møtte han pressen, og sa at Trond Giskes tillit er svekket og at han ikke har mye å gå på.

– Det er klart at det rammer inn grenser for hva som er akseptabel oppførsel fra ham, sier partilederen.

Torsdag kveld ble det kalt inn til et hastemøte i sentralstyret der Støre skulle orientere om saken. Støre sier ingen uttrykte mistillit til Giske under møtet.

Advarsel

Støre sier Giske har opptrådt på en måte som er kritikkverdig, men han har ikke bedt nestlederen om å trekke seg fra vervet.

– Det er ikke ro i Arbeiderpartiet nå, og det skjønner jeg, sa Støre til pressen i Stortingets vandrehall fredag formiddag.

– Det å gå ut med offentlig kritikk mot en nestleder er både en kritikk og en advarsel, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.