I dag møtte kommunalministeren ordfører, rådmenn og representanter fra kommunene i Sør-Trøndelag. Jan Tore Sanner hadde lite konkret å komme med da han innledet om regjeringens planer for å endre Kommune-Norge. Men han gjorde det klart at kommunene har en plikt til å utrede om de har naboer de kan slå seg sammen med.

Fylkesmennene og KS rundt om i landet skal nå sørge for at kommunene tar utfordringen fra regjeringen på alvor, og sikre at de lokale prosessene kommer i gang. Alle kommunene har et ansvar for å snakke med sine naboer, med tanke på å finne ut om de har noen å slå seg sammen med.

Tidlig oppe

Ordførere, opposisjonsledere og rådmenn fra samtlige kommuner i Sør-Trøndelag hadde stått opp tidlig og reist til Trondheim for å høre nytt om regjeringens plan for en ny kommunestruktur. Kommunalministeren unnlot å tegne et nytt kommunekart under sin innledning, men han gjorde det klart at en kommunereform kommer, enten ordførerne vil eller ikke.

- Jeg sender i disse dager et brev til alle landets ordførere der vi gjør det klart at en kommunereform kommer i denne stortingsperioden og der vi gjør det klart hvilke verktøy kommunene får for å gå inn i denne prosessen. Utfordringene går ikke over. Målet er å skape kommuner som er i stand til å gi de tjenestetilbudene som innbyggerne krever, sa Sanner da han innledet på oppstartssamlingen for kommunereformen tirsdag morgen.

Savner ansvar

En rekke av landets kommunepolitikere har i lang tid savnet konkrete mål for regjeringens varslede kommunereform. Heller ikke i dag gikk kommunalministeren i detalj om hvordan han og regjeringen ser for seg det nye norgeskartet. Men Sanner er klar på at reformen skal sikre innbyggerne over hele landet et godt tjenestetilbud. Kommunene skal være store nok til å sikre gode fagmiljø over hele landet.

- Det er ikke noe problem at alle i en kommune kjenner ordføreren, men det kan være et problem at alle kjenner den som jobber i barnevernet. Det er et problem at to av tre norske kommuner ikke har ressurser til å ansette en jurist eller en økonom, sa Jan Tore Sanner.