Under streiken var det mange lærere som ønsket seg tilbake til de statlige lønnsoppgjørene fra før 2004. Lederen i Utdanningskomiteen på Stortinget Trond Giske (Ap) understreker at han ikke har konkludert, men han tar initiativ til en ny debatt om hvem som skal ha forhandlingsansvaret, skriver Aftenposten.no.

Giske understreker at han ikke har konkludert, men mener det er argumenter for å ta fra KS forhandlingsjobben.

- Mange flere runder som den vi har hatt den siste måneden kan vi ikke drive med i norsk skole. Det er veldig ødeleggende. Tusenvis av barn har gått glipp av skolegang. Vi har fått en veldig svekkelse av tilliten mellom lærere og skoleeiere, for så å ende omtrent der vi startet, sier Giske.

- KS-ledelsen har denne gangen stilt seg i fronten av en slik kamp, i stedet for å la forhandlerne styre det. Dermed er debatten også blitt mye mer politisert, mener han.

Se i sammenheng

Trond Giske var utdanningsminister i Jens Stoltenbergs første regjering fra 2000-2001. Den gangen var det staten som forhandlet med lærerne.

- Dette gir muligheten til å se alle virkemidlene i en sammenheng. Du kan lage større pakker, slik som for eksempel lærerløftet vi fikk til der lærerne tok på seg mer undervisning mot at de fikk 50 000 kroner i lønnsøkning.

Arbeiderpartiet har et over ti år gammelt landsmøtevedtak som sier at det skal være kommunene ved KS som er lærernes forhandlingsmotpart. Giske mener partiet bør ta en ny debatt om dette i forbindelse med programbehandlingen enten i 2015 eller i 2017.

- Da Kristin Clemet i 2003 foreslo å flytte forhandlingsansvaret til KS, må jeg innrømme at jeg var imot. Jeg var veldig skeptisk til hva konsekvensene ville bli. Men det som har skjedd de siste ukene har overgått bekymringene jeg hadde den gangen, sier Giske.

Oppgitt

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier at han er overrasket over at Giske sår tvil om Arbeiderpartiets politikk.

- De har et landsmøtevedtak, er dette en ny politikk eller bare Giske som tenker høyt, spør han.

- På samme måte har han sådd tvil om de nasjonale prøvene, og ville plutselig ha utvalgsprøver. Er dette ny politikk, eller høyttenkning fra Aps fremste utdanningspolitiker?

Kunnskapsministeren mener det er fornuftig at forhandlingsansvar og arbeidsgiveransvar ligger samme sted.

- Men når det er sagt, forventer jeg at KS og lærerorganisasjonene gjør en skikkelig evaluering av prosessen i år, sier han.

Verktøykasse

SV var mot å gi forhandlingsansvaret til KS i utgangspunktet, og ønsker debatten velkommen.

Kristelig Folkepartis Anders Tyvand er på linje med Giske. Han har heller ikke konkludert, men ønsker debatten velkommen. Som nasjonal skolepolitiker er han frustrert over at han ikke har "verktøy" for å føre en enhetlig skolepolitikk.

Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied puster ut etter konflikten med KS, men ønsker debatten velkommen. Samtidig minner hun om at det ikke var "noen dans på roser" før 2004 heller.

På pressekonferansen da lærerstreiken var slutt mandag morgen, ble KS-leder Gunn Marit Helgesen spurt om hun fryktet diskusjonen.

- Dette er en debatt på ville veier, sa hun, og føyde til at det ikke er noen begrunnelse for at arbeidsgiveransvar og forhandlingsansvar deles.