RIO DE JANEIRO: ”Til forsvar for presal-feltene”

Slik lød et av slagordene da valgkampmaskineriet rundt president Dilma Rousseff dundret løs på sambatrommene i Rio de Janeiro i går.

Hennes motstander i presidentvalgkampen, miljøverneren Marina Silva, har presset Rousseff over på defensiven de siste ukene. I går trådte ekspresident Luiz Ignacio da Silva (Lula) inn i manesjen i et forsøk på å hjelpe Dilma til valgseier 5. oktober.

Til kamp for arbeidsplassene

Lula, som var president i åtte år fram til Rousseff tok over i 2011, har ikke lenger noen formell rolle i det brasilianske arbeiderpartiet PT, men regnes fortsatt som partiets sterke mann. Mannen som har fått æren for å ha løftet flere titalls millioner brasilianere ut av fattigdom har så langt holdt en lav profil i presidentvalgkampen. I går tok han bladet fra munnen.

Det politiske poenget Lula forsøkte å score iført en oransje oljeoverall i Rios gater i går, likner til forveksling på sommerens oljekrangel mellom Ap-leder Jonas Gahr Støre og oljeminister Tord Lien (Frp). Støre signaliserte på AUFs sommerleir at han er åpen for å la olje bli liggende igjen på norsk sokkel av hensyn til det globale klimaet.

Det fikk Lien til å rykke ut og hevde at Støre truet tusenvis av norske oljearbeidsplasser langs kysten.

I Brasil frykter oljeindustrien at Marina Silva vil redusere utbyggingstempoet på sokkelen, akkurat slik Lien hevder at Støre vil gjøre i Norge. Industrien mener Silva svarer utydelig på spørsmål om hva hun mener er et fornuftig utbyggingstempo i havet øst for kysten av Brasil.

Viktig for Norge

Frykten knytter seg særlig til de enorme oljeressursene som ligger under kilometervis med salt på ultradypt vann i Brasil. De såkalte presal-feltene ble oppdaget i 2007, og har utløst en voldsom oljeboom i det latinamerikanske landet.

Statsoljeselskapet Petrobras er allerede i gang med flere utbygginger, og planlegger å doble sin samlede oljeproduksjon fra to til drøyt fire millioner fat i 2019. Lula forsikret i går at president Dilma Rousseff ikke vil legge noen hindringer i veien for Petrobras dersom velgerne lar henne fortsette.

Budskapet ble tatt særdeles godt imot av PTs allierte i Brasils svar på LO, CUT.

Planlagte investeringer på 1200 milliarder kroner i løpet av fem år er viktig også for norske oljeleverandører, som har Brasil som sitt klart viktigste eksportmarked.

Folkehelt

Etter to og en halv time med appeller og sambatrommer i heten i Rio sentrum, ankom Lula for å lede marsjen mot Petrobras’ hovedkontor noen hundre meter ned i gata. Adressa.nos fotograf var blant de første som oppdaget den lille mannen bak den provisoriske scenen der appellene foregikk, og fikk tatt noen bilder før noen ropte "Lula", og kaoset brøt løs. Sikkerhetsvakter måtte til slutt omringe Lula med et stramt tau for å holde menneskemengden på avstand mens Lula marsjerte sammen med 10000 meningsfeller.

- Det vi ønsker å sikre med denne aksjonen, og ved å vinne valget, er at Petrobras fortsetter å være vårt eget selskap, at oljen fortsetter å være vår, og at presal-feltene fortsetter å være våre, uttalte Lula da markeringen ble avsluttet foran Petrobras' hovedkontor.