– Gud trenger ingen mennesker til å beskytte seg. Denne hevnen har ingenting med religion å gjøre.

Stortingsrepresentant Abid Raja (V) var innom Trondheim Venstres nominasjonsmøte lørdag for å holde en appell om ytringsfrihet.

I kjølvannet av drapene på 10 redaksjonsmedlemmer i det satiriske magasinet Charlie Hebdo har redaksjoner verden over lett etter hvor grensen går mellom journalistisk motivert folkeopplysning og krenkelser.

Mohammed-tegningene kan trykkes

– Jeg tror på en ubegrenset ytringsfrihet. Og i ytringsfrihetens navn kan tegninger av Mohammed trykkes, sier Abid Raja.

Han har aldri tidligere vært så tydelig i sitt standpunkt.

– Jeg kommer fra en troende og pietistisk muslimsk familie. Min oppfatning har utviklet seg med et utvidet verdenssyn og med min egen utvikling.

Lar seg for lett fornærme

– Disse tegningene kan være satiriske og poengterte. De kan og være latterlige, dårlige, dumme og ment for å harselere med muslimer. Og når de er det, kan man gjerne diskutere, men det rettferdiggjør ikke motreaksjoner som trår over loven. Drap, terror og hat er det kun muslimer selv som taper på. Dårlige holdninger slår tilbake på oss og gjør det verre for muslimer som gruppe.

Han mener mange muslimer for lett lar seg fornærme.

– Denne tegningen er ikke min profet. Han er ikke slik han blir tegnet. Bli gjerne såret, men bit det i deg og svelg, sier Raja.

Han understreker at det ikke bare gjelder muslimer, at toleranse er viktig.

Vi må bare tåle hverandre

– Ekstremisme kommer i alle hudfarger, religioner og fasonger. Det viser 190 mennesker som gikk i Pegidademonstrasjonen i Oslo, og enda flere som føler med dem. Eller den støtten Anders Behring Breivik mottar. Det er mye likt mellom islamske ekstremister, rasister og nazister. Alle vil fjerne en annen gruppe på grunnlag av hudfarge og kulturell tilhørighet.

– Ytringsfrihetens grenser går der man truer folk på livet eller oppfordrer til kriminelle handlinger. Ved «gå og drep» går en grense for ytringsfriheten. Alt utenom det, må vi bare tåle, sier Abid Raja.