STORTINGET: Det hevdet den avgåtte toppsjefen i Helse Møre og Romsdal Astrid Eidsvik under fredagens høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Under høringen kom det fram at Eidsvik følte seg fullstendig overkjørt av Helse Midt-toppene.

– Jeg spurte dem om de kjente bedre til kulturforskjellene i Møre og Romsdal enn meg. Ja, svarte de, sa Eidsvik under høringen.

Eidsvik mener også Helse Midt-Norge brøt helseforetaksloven.

– Jeg opplevde at det ble gitt en bestilling i en konkret sak. Derfor mener jeg de gikk ut over lovverket, sa hun.

Det mener ikke styreleder i Helse Møre og Romsdal, Stein Kinserdal.

- Jeg mener loven ble fulgt, sa han.

Full splittelse

Eidsvik fortalte under høringen i detalj om kontaktene hun hadde med ledelsen i Helse Midt-Norge i ukene før sin avgang 4. desember. Splittelsen kom først fram i et møte med Helse Midt-styreleder Ola H. Strand og fungerende toppsjef Daniel Haga 10. november.

Da skal Haga og Strand ha vist til den såkalte clustermodellen, som krevde at sykehusene lå nærmest mulig hverandre. Dette var helt nytt for Eidsvik, som hadde jobbet med lokaliseringssaken i tre år.

– Jeg opplevde at Strand i det møtet ville gå for Hjelset (ved Molde, journ. anm.), sa Eidsvik.

Selv helte hun mot Storbakken utenfor Kristiansund som det mest fornuftige tomtevalget, men møtte stadig sterkere motstand fra sin eier Helse Midt-Norge.

– 17. november sa Daniel Haga at han ville gå for Hjelset. Jeg uttrykte da at jeg var svært undrende til at han bestemt seg uten at Helse Møre og Romsdal hadde konkludert, fortalte Eidsvik.

– Presset opp i et hjørne

27. november ble det offentlig kjent at Haga hadde konkludert. Eidsvik møtte da Haga og flere andre helsetopper.

– Det var viktig for meg å legge fram mitt syn, noe jeg ikke hadde fått mulighet til før, sa hun.

– Jeg spurte Haga om statsråden hadde bestilt dette. Haga ringte da til Strand for å få svar på mitt spørsmål. Strand fortalte da at han hadde snakket med statsråden og formidlet at han gikk for Hjelset. Han spurte statsråden om det var ok. Han svarte da at det var ok. Jeg mente Helse Midt-Norge brukte makta si på en underlig måte, framholdt Eidsvik under høringen.

- Følte du at Helse Midt-Norge brukte statsråden for å få den konklusjonen de ønsket? spurte Venstres Abid Raja.

- Ja, du kan si det på den måten, svarte Eidsvik, som understreket at hun selv aldri var i direkte kontakt med Høie.

28. november var også Strand til stede i møterommet.

– Møtet forløp som dagen før. Jeg sa at jeg følte meg presset opp i et hjørne uten noen utgang. Jeg spurte om de mente de var bedre til å vurdere risikobildet enn meg som hadde jobbet med dette i tre år. Ja, sa de, fortsatte Eidsvik.

– Umulig å innstille på Storbakken

30. november bestemte seg hun for å gå av, men Haga ba henne fortsette. 4. desember kastet hun kortene, og trakk seg før hun fikk lagt fram noen innstilling til styremøtet i Helse Møre og Romsdal 17. desember.

– Det var umulig for meg å tilrå Storbakken, siden det ble så tydelig formidlet at Helse Midt-Norge ikke hadde tiltro til dømmekraften min. Jeg føler heller ikke jeg hadde støtte fra min styreleder. Min innstilling ville vært Storbakken. Å legge fram en styresak uten innstilling var også umulig etter å ha jobbet så lenge med saken, sa Eidsvik.

– Du følte det var et brudd på rolledelingen, spurte saksordfører Per Olaf Lundteigen (Sp).

– Jeg følte dette gikk på dømmekraften min løs. Det ble sagt at du må gjerne innstille på det du ønsker, men slik jeg oppfattet det, var ikke det et reelt alternativ, svarte Eidsvik.

Erfaren

Etter sammenslåingen av Helse Nordmøre og Romsdal og Helse Sunnmøre i 2011, har Eidsvik ledet arbeidet med å fusjonere de to foretakene. I tillegg har en av hennes hovedoppgaver vært utviklingsplanen for Helse Møre og Romsdal, der idéfasearbeidet og avgjørelsen om tomtevalg og bygging av nytt felles sykehus for Nordmøre og Romsdal skal legges fram den 10. desember i fjor.

Eidsvik sendte ut denne pressemeldingen etter at hun hadde besluttet å gå av:

– I dette arbeidet har jeg vektlagt at prosessen skulle være åpen og transparent fram mot det vanskelige lokaliseringsvalget, og at den ble ledet på en god måte med involvering og åpenhet, sier Eidsvik.

–Jeg opplever nå i sluttfasen av arbeidet at Helse Midt-Norge har grepet inn i prosessen lokalt før min innstilling til styret er klar. Dette tolker jeg dit hen at Helse Midt-Norge ikke har tillit til min dømmekraft til innspurten av dette krevende arbeidet, og det gjør at jeg nå velger å gå av som administrerende direktør, sier Eidsvik.

– Jeg ønsker nå å se at arbeidet med saken går videre slik det er planlagt, selv om jeg ikke leder det lenger. Denne saken fortjener å få sin avgjørelse nå.