OSLO: - Det var et tvilstilfelle, vi lot tvilen komme Anundsen til gode, sier Venstres Abid Raja.

Venstres stortingsgruppe oppsummerte mandag ettermiddag med at justisminister Anders Anundsen har gjort mye kritikkverdig i saken om asylbarna, men ikke nok til å få mistillit.

Dermed er det ikke flertall i Stortinget for initiativet til Ap, SV og Sp om at det skal reises mistillit mot Erna Solbergs justisminister. Fredag landet KrF på samme konklusjon som Venstre.

- Vi har vurdert svært mange spørsmål frem og tilbake i denne saken. Det var såpas mye usikkerhet rundt om det er juridisk grunnlag for mistillit, som jo er veldig alvorlig spørsmål, at det i seg selv ble utslagsgivende. Det var et tvilstilfelle, vi lot tvilen komme Anundsen til gode, sa Abid Raja da konklusjonen lå på bordet mandag ettermiddag.

Fortsetter på bakrommet

Samtidig med kontrollsaken om asylbarna pågår det forhandlinger mellom de fire partilederne på borgerlig side om en løsning for de 80 lengeværende asylbarna som ble tvangsreturnert fra Norge i 2014.

KrF og Venstre har gjort det klart at de krever at disse skal å en ny behandling av sine saker etter den nye forskriften som ble vedtatt i desember.

- For Venstre er dette en svært viktig sak å få ryddet opp i. Men aller viktigst er denne saken for barna dette gjelder, sier fylkesleder Trond Åm i Sør-Trøndelag Venstre.

Alle fylkeslederne i Venstre krever at barna skal få ny behandling av sine saker, og det med den nye forskriften som kom i desember i fjor.

Legger inn krav

Abid Raja sier til Adresseavisen at han nå vil legge inn egne merknader i kontrollsaken på at Anundsen «må rydde opp i feilene han har gjort og beklaget».

- Anundsen har et selvstendig ansvar for å rette i feilene. Det gjør han ved å gi barna som ble feilaktig ble sendt ut ny behandling. Dette er ikke ferdigformulert, men er noe som vil være svært sentralt for oss når komiteen avgir sin innstilling tirsdag, sier Raja.

Ikke flertall for ny behandling

Både SV, Ap og Sp har allerede konkludert med at det bør reises mistillit etter Anundsens manglende og feilaktige informasjon til Stortinget.

Men Arbeiderpartiets Jette Christensen sier til Adresseavisen at Venstre ikke kommer til å få deres støtte på at asylbarna skal få ny behandling.

- I kontrollkomiteen forholder vi oss utelukkende til spørsmålet om Anundsen har brutt grunnloven. Vi mener han har. De politiske spørsmålene hører hjemme i fagkomiteene. Det er ikke riktig å koble disse to sakene slik Venstre åpenbart prøver på her, sier Christensen.

Christensen legger ikke skjul på at sterkt kritisk til at Venstre velger å la Anundsen slippe mistillit og at «hun ser frem til å lese begrunnelsen Venstre bruker på å konkludere med at Anundsen ikke har brutt grunnloven».

Avviser hestehandel

Venstreleder Trine Skei Grande avviser overfor Adresseavisen at de har solgt mistillit-trusselen mot Anundsen i bytte mot nye vurdering for asylbarna.

–Vi har overhodet ikke koblet hvorvidt det skal uttrykkes skal uttrykkes mistillit eller ikke med en ny vurdering for asylbarna. Beviset på det er jo at vi ikke har noen løsning med regjeringen om asylbarna foreløpig, sier Skei Grande.

Skei Grande bekrefter at de har vært samtaler mellom regjeringspartiene og støttepartiene om asylbarna, men at man så langt ikke har kommet noen vei.

- Saken er i utgangspunktet lett å løse. Men det er bare en mann som kan rydde opp i dette - og det er justisministeren. Jeg har ingen god forklaring på hvorfor dette er problematisk for ham og regjeringen, sier Skei Grande.

Etter det Adresseavisen forstår er likevel ikke forhandlingene om asylbarna over. Skei Grande ville i går ettermiddag ikke ordrett støtte KrFs Knut Arild Hareides krav utstyrt med ultimate koblinger til regjeringsstøtte.

- Jeg bruker aldri ordet ultimat i mitt politiske arbeid. Når det er sagt, er jeg helt på linje med Hareide. Også i denne saken, sier Skei Grande.