Det var på forhånd knyttet spenning til hva Erna Solberg ville si om den prekære situasjonen med millioner av mennesker på flukt.

I sin tale til landsmøte åpnet Solberg med å adressere nettopp dette spørsmålet.

Følg talen direkte i vårt livestudio her.

- Grufull katastrofe

Når så mange har det så bra, er det viktigere at vi husker at det finnes mennesker i vårt samfunn som har det vanskelig. Vår jobb er å være der også for dem. Også de som ikke roper høyest skal få ta del i muligheter vårt samfunn kan by på, sa Solberg.

Hun viste til den grufulle katastrofen som nå utspilles i Middelhavet.

- Det erviktig at flere land nå øker innsatsen, og at den er koordinert. Middelhavet skal ikke være en kirkegård, fastslo Solberg.

Takket skipsfarten

Hun understreket at Norge er en sjøfartsnasjon, og at norske skip i fjor reddet 5000 flyktninger i Middelhavet.

- Dette går til hjertet av alle som jobber på sjøen, og jeg vil takke for den innsatsen skipsfarten gjør, sa partilederen, til stor applaus fra salen.

Solberg var tydelig på at det internasjonale samfunnets respons overfor situasjonen i Syria og nabolandene har vært for liten.

- FN ber om penger til fire millioner flyktninger i nabolandene. Inne i Syria er nøden enda større. Der trenger tolv millioner mennesker hjelp. I en slik situasjon mener jeg vi har en forpliktelse til å øke innsatsen der den betyr mest for folk flest. Derfor vil regjeringen i Revidert nasjonalbudsjett foreslå å ytterligere øke innsatsen. I nabolandene og inne i Syria, sa Erna Solberg.