I årets budsjett forslo regjeringen 400 millioner mer til rus, psykisk helse og lavterskeltilbud på helsestasjoner og i skolehelsetjenesten.

- Tilbake på kjøret

I sin tale til Høyre-landsmøtet på Gardermoen i dag, varslet Solberg at regjeringen følger opp med en tilsvarende økning i 2016.

- Jeg har møtt folk som både har vært ruset og som har vært gjennom behandling. De sier det kastes bort sjeldent mye penger. Er du først avruset, men må vente tre-fire måneder på en behandlingsplass, så er det ikke rart om du havner tilbake på kjøret og ikke møter til behandling. Hvis du er ferdig med behandling, og ikke får ettervern i kommunen, blir sittende ensom og alene, og angsten begynner å ta deg, så er du raskt tilbake på kjøret igjen, sa Solberg til landsmøtet.

Må tette hullene

Han fortalte at hun selv hadde fått råd fra rusmisbrukere om hva som virker og ikke i ruspolitikken.

- Beskjeden jeg får fra rusavhengige er tydelig: Hvis dere ikke tetter igjen hullene mellom tilbudene, så kaster dere vekk pengene. Så Bent, det vi må gjøre er å tette disse hullene. Ikke for pengenes skyld, men for å gi flere en sjanse til å mestre livet sitt. Denne regjeringen er fast bestemt på å gi rusavhengige et skikkelig behandlingstilbud, understreket partilederen.

Kastet blomstene

Partilederen avsluttet talen sin på en ny måte.

- Man må innføre noe nytt noen ganger, sa hun og kastet blomstene hun nylig hadde fått ut i salen.

- Kanskje det var vår nye statsminister som tok imot buketten? undret dirigenten på landsmøtet.