Nedgangen i oljebransjen, svekkede utsikter for norsk økonomi og økt ledighet er en realitet, men regjeringen er på feil kurs for å takle problemene, mener Støre.

– I møte med denne utfordringen og disse mulighetene mener vi at regjeringen fører en politikk som egentlig ikke forstår Norge og det utgangspunktet vi har, sier Støre.

På en halvårlig pressekonferanse onsdag tok han for seg hvordan begrepet omstilling skal fylles med innhold og tok nærmest et ideologisk oppgjør med Høyre/Frp-regjeringen.

– Nyliberal høyrepolitikk

Konkret pekte han på at pengene som finansierer kutt i formuesskatten, burde gått til å ruste opp kommunene, ansette flere lærere, en vekstpakke for næringslivet og enda sterkere kollektivsatsing i byene.

– Den store saken for å møte omstillingen er de store skattekuttene. Jeg opplever at Norge nå er blant de få landene som med høy profil holder seg til den gamle modellen om at det skal sildre ned når man kutter i skatt til de aller rikeste, sier Ap-lederen.

Han viste til at Finansdepartementet ikke kan dokumentere at kutt i formuesskatten virkelig stimulerer økonomien, slik regjeringen mener.

– Dette er en norsk versjon av en nyliberal høyrepolitikk vi har sett i mange europeiske land. Vi må vel være blant de få landene som virkelig tror at dette er oppskriften og retningen vi skal velge, sier Støre.

Han kritiserer også regjeringen for ikke å ta godt nok vare på det norske systemet for samarbeid mellom arbeidstakere og arbeidsgivere.

Ledige unge

Statoil varslet tirsdag kutt av inntil 1500 fast ansatte, og onsdag kunngjorde National Oilwell Varco Norway at 1500 medarbeidere mister jobben. Det er alvorlig og en stor utfordring for dem som rammes, understreker Støre.

– Det som er viktig, er at den kompetansen de har, ikke blir borte, og at de får tilbud om opplæring og raskt kan komme i gang, sier han til NTB.

Han peker på at ledigheten i Norge har passert 4 prosent, og blant unge kan den ifølge Støre komme opp mot 10 prosent.

– 30-40 prosent av de unge har ikke fullført videregående utdanning. Det er en kjempeutfordring, sier han.

Ap-lederen viser til at de må hjelpes til å fullføre videregående, tilbys lærlingplasser eller andre gulrøtter for å komme inn på arbeidsmarkedet.

Syria-flyktninger

Støre og partisekretær Kjersti Stenseng brukte anledningen onsdag til å innvie Aps nye valgkamprom, som vil være navet i valgkampen foran høstens kommunevalg.

Støre forsvarte avtalen med fem andre partier om å ta imot 8000 ekstra Syria-flyktninger over tre år, selv om det i utgangspunktet var flertall for 10 000.

Han viser til at 8000 er nær en dobling av hva antallet ville vært uten prosessen, og understreker at Ap ville ha en bred løsning hvor regjeringen er med.

– Vi ønsket at Norge skulle gjøre mer, og resultatet av prosessen er at Norge gjør mer, sier Støre.

SV og Fremskrittspartiet er de eneste partiene som står utenfor Syria-avtalen.