- Trondheim må bli som en Saab – spenstig og attraktiv. Jeg utfordrer arkitektene til å komme med tegninger av høye bygg, sier Inge Bjørnebekk (Frp).

Torsdag stilte han og representanter fra åtte andre partier til bydebatt i regi av Bolig- og Byplanforeningen i Trondheim. Foran over hundre tilhørere ble også forslaget om å bygge Trondheims versjon av Barcode i Oslo diskutert.

Les også: Vil bygge Barcode på Brattøra

NHO Trøndelag vedtok i styremøte i august å fremme et forslag til Trondheim kommune om bygging av Barcode, en gruppe av høyhus på opptil 25 etasjer, på Brattøra. De mener deler av svaret på Trondheims boligbehov de kommende tiårene vil være nettopp en slik løsning etter at godsterminalen er flyttet.

Vil ha fri byggehøyde

- Vi må ha folk i byen, og da må vi ha boligbygging. Men man er også avhengig av grønne lunger, skoler og barnehager. Å bygge i høyden skal vi helt klart gjøre, og jeg mener vi må tørre å bygge høyere enn Nidarosdomen. Men om Barcode-løsningen er den riktige, det er jeg usikker på, sier Bjørnebekk.

Les også: - Vi får ikke Manhattan til å funke på Brattøra

Det han derimot er sikker på, er at høyden på bygg i Trondheim må bli langt høyere enn den er i dag når byen skal utvikles videre. Og Nidarosdomen kan bli lav sammenlignet med fremtidens bygg.

- The sky's the limit. Vi ønsker ikke å legge noen begrensning på høyde, men selvsagt må man skape bygg som tar seg godt ut i bymiljøet. Det tror jeg likevel regulerer seg selv, sier Frp-politikeren, som mener Trondheim har langt igjen til boligbehovet er oppfylt.

Les også: - Bygg heller høyhus på Tempe, Sorgenfri, Valøya eller Tunga

- Det viktigste for oss er at det bygges nok boliger. Så lenge vi gjør det, så vil det føre til at også de med dårligst råd får kjøpe bolig, og det er helt avgjørende, sier Bjørnebekk.

- Avledningsmanøver

Arne Byrkjeflot (Rødt) beskriver på sin side at hele debatten om Barcode i Trondheim som en politisk avledningsmanøver for å endre holdningene til bygging generelt.

- Dette er i strid med alle planer for Trondheim. Jeg oppfatter det som en manøver for å åpne for bygging av høyhus andre steder i byen, sier Byrkjeflot til Adresseavisen, mens Berit Tiller (H) anser planene som spennende.

Les også: Angrer på Stordalen-hotell

- Vi må utvikle Brattøra, Lilleby og Nyhavna til gode boområder. Trondheims Barcode er et spenstig innspill, og vi bør se på Oslos utbygging av sin fjordby. Noen mener Barcode vil stenge for fjorden, men det går an å bygge høyt og samtidig oppleve åpenhet mot fjorden, påpeker Tiller.

- Heller Nyhavna

Debatten om barcode-høyhus på Brattøra har engasjert folk i Trondheim sterkt etter at planene ble lagt frem. Alt fra «grusomt forslag» til «konge» er blant meningene som har kommet i debattinnleggene i saken både på adressa.no og på Facebook.

Les også: Studenter i Norges høyeste trebygg

Arbeiderpartiets Geir Waage mener man må bevege seg bort fra Brattøra dersom så høye bygg skal reises i byen.

- Å kopiere Barcode er ikke riktig løsning for Trondheim. Det er altfor defensivt. Vår utvikling må være basert på våre forutsetninger som by. Jeg er skeptisk til en massiv rekke av høyhus på Brattøra. Nyhavna er et langt bedre alternativ til slik byggestruktur, mener Waage.

Omkring hundre tilhørere møtte opp på debattmøtet om byutvikling i Trondheim. Arkitektprofessor Bendik Manum var blant dem som tok ordet i salen. Foto: Glen Musk