Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

- Må snakke norsk for å jobbe i barnehage

Familiepolitisk talsmann i Høyre Linda H. Helleland (t.v.) og sosialbyråd Anniken Hauglie vil gjerne at Mikkel Svorte Karlsen skal ha folk rundt seg som snakker norsk når han begynner i barnehagen.
(Foto: KRISTIN SVORTE)

Familiepolitisk talsmann i Høyre Linda H. Helleland (t.v.) og sosialbyråd Anniken Hauglie vil gjerne at Mikkel Svorte Karlsen skal ha folk rundt seg som snakker norsk når han begynner i barnehagen. Foto: KRISTIN SVORTE

- Må snakke norsk for å jobbe i barnehage

Linda H. Helleland vil innføre krav om at barnehageansatte skal kunne norsk. – Barna blir utrygge om voksne ikke forstår dem.

- DLD eksisterer ikke lenger

Statsminister Erna Solberg sier datalagringsdirektivet er historie. Men hun vil ikke uten videre stanse de omstridte elementene fra direktivet.

- Vi skal jobbe godt sammen

Ola Borten Moe gikk seirende ut av nestlederduellen med 18 stemmers margin til Anne Beathe Tvinnereim. Seiersmarginen ble knappere enn det Borten Moes støttespillere hadde spådd.

Tvinnereim blir andre nestleder

Det ekstraordinære landsmøtet i Senterpartiet har valgt Anne Beathe Tvinnereim som partiets andre nestleder.

- Senterpartiet er ikke et dypt splittet parti

Ola Borten Moe vant slaget om Senterpartiet. Nå legger han vekt på å samle et parti som har kjempet mot hverandre.

Bedt om å stille ultimatum

Anne-Beathe Tvinnereim ble bedt om å trekke seg som kandidat som andre nestleder i Sp. I dag tok hun oppgjør mot taktikerne i partiet. 

Nå skal han samle Sp

Han skal samle et sønderskutt og splittet parti. Trygve Slagsvold Vedum (35) ble i ettermiddag valgt som ny Sp-leder  - nummer 15 i rekken.

- Et landsmøte ingen av oss ønsket

- Det har vært krevende tider for Sp i det siste. Når dette møtet er avsluttet må det være tid for å bygge opp. Jeg håpet et samlet parti vil gi den nye ledelsen støtte.

Scenen satt for politisk drama

Ola Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim er begge på plass på landsmøtehotellet på Lillestrøm. Scenen er satt for et politisk drama.

- En belastning, glad det er snart er over

Hun er satt på jobben med å jekke ut nestleder Ola Borten Moe. Nå er hun glad det snart er over.

(Foto: KRISTIN SVORTE)

Foto: KRISTIN SVORTE

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Linda H. Helleland leder Høyres barnehageutvalg, som skal komme med sin innstilling før sommeren. Sammen med sosialbyråd Anniken Hauglie fra Oslo, vil hun i helga teste forslaget om strengere språkkrav i Høyres landsmøte.– Det blir nok debatt, noen vil nok synes det er for hardt og brutalt, sier Hauglie.Ifølge sosialbyråden var det i fjor 1700 barn i Oslo som begynte på skolen uten å ha tilstrekkelige norskkunnskaper. Én av årsakene mener de to er at mange barnehageansatte med minoritetsbakgrunn ikke kan språket. Hauglie og Helleland vil stille krav om bestått norsk 3-kurs.

LES OGSÅ: - Skolene er viktigere enn Northug

Høyere krav til taxisjåfører– I dag har taxisjåførene krav om norsk 2-kurs. Vi må stille høyere krav til de som skal jobbe i barnehage enn de som kjører taxi, mener Helleland og fortsetter:– Det handler om barnas trygghet. Barna må bli sett og forstått, og foreldrene må være trygge på at de blir det. De ansatte skal jo også kunne kommunisere med de voksne om hvordan barna har hatt det i løpet av dagen.– Er det et utbredt problem at barnehageansatte ikke kan norsk?– Ja, vi får mange tilbakemeldinger om at dette er et problem flere steder. Men hvor stort det er, har vi ikke oversikt over. Jeg foreslår at kunnskapsminister Kristin Halvorsen kartlegger hvor mange ansatte som ikke kan tilstrekkelig norsk, og setter av de nødvendige midlene i statsbudsjettet. Dermed heves kompetansen i barnehagene, og vi får også en bedre integrering av minoritetskvinner, framholder Hauglie.

LES OGSÅ: Tar en svensk en

Mer stabil arbeidskraft– Barnehageassistenter vokser ikke på trær. Risikerer man ikke å miste mange, som også representerer en tilleggskompetanse som er viktig?– De som allerede er ansatt må få tilbud om norskkurs og annen kompeheving. Vi har ikke tenkt å sparke folk. Tvert i mot, vi har tenkt å øke deres kompetanse. Da får de trygghet i jobben sin, og vil da være en mer stabil arbeidskraft, sier Helleland – og viser til at Høyre i sitt budsjett har satt av 130 millioner ekstra til etter- og videreutdanning av barnehageansatte.

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus

Lyngbrann i Oppdal

Brannvesenet har fått hjelp fra bønder for få slukket brannen.

Kastet skjorta i påskesola

Volleyballgutta fikk kjenne sanden mellom tærne i Dødens dal.