I kveld møter han partivenner i Trøndelag for å orientere om sin avgjørelse.

Sandbergs valg om å takke nei til å bli med i Frps aller første regjering førte til at påtroppende statsminister Erna Solberg måtte gjøre flere rokeringer i innspurten med statsrådskabalen.

Etter det Adresseavisen nå får bekreftet, er det klart at Frps andre nestleder Ketil Solvik-Olsen overtar i Samferdselsdepartementet, mens Tord Lien (38) er inne i kabalen som ny olje- og energiminister.

- Eget valg

Sandberg sier til Adresseavisen at beslutningene om å verken gå for en statsrådspost eller vervet som parlamentarisk leder for Frp i Stortinget er «vokst frem over tid».

– Det er den samlede belastningen i de siste åtte årene som gjør at jeg har kommet til at det nå vil være best for meg å være vanlig stortingsrepresentant en periode. Jeg trenger rett og slett å sette en fot i bakken, sier Sandberg til Adresseavisen.

Ønsket strateg

Sandberg har i en årrekke vært en av Frps hovedstrateger - og var helt sentral for partiet i regjeringsforhandlingene.

Han sier til Adresseavisen at beslutningen om å bli menig stortingsrepresentant fullt og helt er hans egen.

- Min partileder hadde nok helst sett at jeg stilte som statsråd, jeg føler meg veldig ønsket i regjering av Siv (Jensen, partilederen red.anm.). Men jeg er kommet til at dette er best for meg nå, sier Sandberg - som legger til at kona og sønnen på syv år, som bor hjemme på Senja, har tilbudt seg å flytte sørover til Oslo.

- Ikke vraket

Sandberg var tiltenkt rollen som samferdselsminister. Rett før valget gjorde han det klart at han måtte ha på plass flere konkrete samferdselskrav før tok en slik oppgave. Forpliktende nedtrappingsplan for bombruk i Norge, var ett av kravene.

Sandberg avviser imidlertid at han er misfornøyd med forhandlingene og den endelige regjeringsplattformen - og dette er grunnen til at han velger å stå på utsiden.

- Nei, nei. Jeg er hverken misfornøyd med plattformen eller blitt vraket. Tvert imot er jeg veldig godt fornøyd med regjeringsplattformen. Valget om å ta et skritt til sides er mitt eget og bunner i behovet for pustepause, sier Sandberg.

Solvik-Olsen flyttes

Etter det Adresseavisen får bekreftet fra kilder i de nye regjeringspartiene er det Frps andre nestleder, Ketil Solvik-Olsen, som nå skal inn i Samdferdselsdepartementet.

Han har lenge ligget klar i Erna Solbergs statsrådskabal som ny olje- og energiminister.

Solvik-Olsen overtar nå i departementet som er regnet for å bli Frps absolutt viktigste fagdepartement i årene som kommer, og blir samferdselsminister etter Marit Arnstad (Sp).

Tord Lien til Olje- og energidepartementet

Det er Tord Lien (38) som skal fylle posisjonen som olje- og energiminister, får Adresseavisen bekreftet av flere kilder.

Den nylige avgåtte stortingsrepresentanten fra Sør-Trøndelag takket nei til renominasjon til ny stortingsperiode i vinter - og er i dag direktør for samfunn og informasjon i Trønderenergi.

Lien er bosatt i Trondheim, men har umiskjennelig sitt opphav fra Myre i Vesterålen.

Eriksson til Arbeidsdepartementet

Som Adresseavisen skrev forrige onsdag er en annen trønder allerede på plass i statsrådskabalen.

Nord-Trøndelag Frps Robert Eriksson (39) blir ny arbeidsminister. Adresseavisen har fått bekreftet at Eriksson fortsatt er på plass i Solbergs statsrådskabal.

I tillegg blir Høyre-veteranen Børge Brende hentet hjem til jobben som ny utenriksminister. Brende sitter i dag som én av syv direktører i Verdens Økonomiske Forum i Sveits.

Brende var i sin tid miljøvernminister i tre år og nærings- og handelsminister i ett år i Bondevik 2-regjeringen.

Som Adresseavisen skrev søndag, blir Brende ny utenriksminister.

Flytter Dahlberg Hauge

Tirsdag formiddag meldte Adresseavisens at Frps kommunalråd i Trondheim, Kristian Dahlberg Hauge, skulle bli statssekretær i det nye superdepartementet som skal bygges opp rundt Kommunaldepartementet. Men slik blir det likevel ikke.

I løpet av dagen ble kabalen lagt om nok en gang. Etter det Adresseavisen nå forstår ble Dahlberg Hauge flyttet over til Arbeidsdepartementet. Der blir han Robert Erikssons statssekretær.