Det sier ikke navngitte partifeller av Sandberg til TV 2. Partifellene skal alle ha sett innholdet i boka, som lanseres i midten av november.

Sjelden har en bok fått så mye oppmerksomhet på så vagt grunnlag som avtroppende Frp-nestleder Per Sandbergs biografi. Forfatteren selv var tirsdag taus om bokas innhold, men forlegger Arve Juritzen er ikke fremmed for at den avtroppende Frp-nestlederens partifeller vil være uenige i historieframstillingen i boka, som bærer undertittelen «Oppklaringen av et politisk liv».

Den 450 sider lange biografien byr ikke bare på et oppgjør med forfatterens politiske fortid, men inneholder også en personlig, ærlig og tydelig beretning om forfatterens oppvekst i små kår, ifølge Juritzen.

Ryktene løper

Ifølge VG frykter flere Frp-ere innholdet i Per Sandbergs bok.

– Frykter man boka, så er det vel fordi man har noe å frykte, var forfatterens eneste kommentar tirsdag til boka og ryktene om partifellenes frykt.

Samtidig avviste han at han er sliten og demotivert, og at det er derfor han har valgt å rykke flere hakk ned på den politiske karrierestigen. Sandberg takket som kjent nei til å bli statsråd i Høyre/Frp-regjeringen og varslet mandag at han ikke vil stille til gjenvalg som nestleder på landsmøtet i mai neste år.

– Heretter vil jeg virkelig få tid og armslag til å stå på for Frps velgere fra Sør-Trøndelag, sier Sandberg til NTB.

Overfor VG advarer han mot å tro at han forlater politikken, selv om han går av som nestleder i Frp til våren.

– De som har spådd min politiske død, kan få seg en overraskelse, sier han.

Lurer på innholdet

Forlegger Juritzen vil ikke spekulere på om det ville vært umulig for Sandberg å bli værende i toppolitikken etter å ha gitt ut boka, men han bekrefter at forlaget har fått noen henvendelser fra folk som lurer på hva som står i boka, og om de selv er omtalt i den.

– Vi har ønsket å sjekke fakta. I noen tilfeller har vi derfor etterkommet ønsker fra folk som vil se hva som er skrevet om dem. Det dreier seg om både politikere, journalister og privatpersoner, sier han.

– Er Siv Jensen blant dem som har fått se?

– Vi går ikke ut med navn på dem vi har vært i kontakt med, sier Juritzen.

Subjektiv

Han avviser at det er snakk om retten til samtidig tilsvar som har ført til at folk har fått lese.

– Dette er en subjektiv biografi, og det er ingen som har noen tilsvarsrett. Men vi er opptatt av at det som står der, skal være riktig, sier Juritzen.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sier han verken har lest boka eller fått noe forvarsel om at han er omtalt.

– Men jeg ville nesten blitt fornærmet hvis jeg ikke var det, sier han til NTB.

Frps fylkesleder i Sør-Trøndelag, Roy Angelvik, sier han vil bli veldig overrasket dersom Sandbergs bok skader partiet.

– Jeg har ingen grunn til å tvile på det han har fortalt meg, sier Angelvik.

«Liten fjær»

Juritzen holder kortene tett til brystet når det gjelder bokas innhold, og hevder de siste dagenes mediestorm er «en liten fjær som er blitt stor».

Men fjæren er likevel ikke mindre enn at forlaget tirsdag besluttet å doble førsteopplaget til 12.000 eksemplarer.

– Folk som er interessert i politikk og maktspill, kan lære mye av boka, sier Juritzen til TV 2