Kompromisset er at Arne Byrkjeflot fortsetter som styremedlem etter det adressa.no forstår. Svein Åge Samuelsen overtar som leder. Et nytt brev fra LO-leder Gerd Kristiansen ligger også til grunn for vedtaket som ble fattet onsdag kveld.

LOs ungdomsrepresentant

Bakgrunnen for at LO-profilen nå trekker seg, er at Byrkjeflot innledet et forhold til LOs ungdomsrepresentant. Kvinnen var også en del av Rødts bystyregruppe, der Byrkjeflot også er med, og i Nei til EU. Forholdet og Byrkjeflots håndtering av det, førte til at åtte av ni styremedlemmer trakk seg i protest. De ønsket at Rødt sentralt skulle ekskludere Byrkjeflot, noe Rødt ikke ville gjøre.

Motsatt prosess

LO har hatt motsatt prosess av Rødt i denne saken. Mens LOs styre lokalt har gitt Byrkjeflot full tillit (åtte av ti stemte for tillit i styret), har LOs toppledelse med Gerd Kristiansen i spissen, sagt at Arne Byrkjeflot har utvist grovt sviktende dømmekraft som ikke er forenlig med et topptillitsverv i LO. Mandag denne uka skal imidlertid Fellesforbundet lokalt, med Erling Weydahl og Roar Aas i spissen, ha lagt fram et kompromissforslag for Arne Byrkjeflot og LO-nestleder Svein Åge Samulensen. Kompromisset skal så ha blitt stadfestet i et styremøte i LO onsdag kveld etter noe diskusjon. Der ble det også lagt fram et nytt brev fra LO-leder Gerd Kristiansen der hun understreket at LO i Trondheim måtte behandle saken på største alvor, finne en løsning og legge ballen død. Igjen var hun tydelig på at Byrkjeflot ikke kunne fortsette.

Egentlig skulle det være et ekstraordinært årsmøte i LO 10. desember hvor Arne Byrkjeflot skulle stille til valg, og hvor saken ville blitt et hett tema. Vurderingen i LO er at dette ville bli et svært vanskelig møte å gjennomføre på grunn av sakens kompliserte natur. Dette er også en årsak til at Byrkjeflot skulle ha kommet til den konklusjonen at det beste var å trekke seg. Det er ventet en snarlig pressemelding om saken.

- Dette har vært en vanskelig sak

Leder i lederforumet til Fellesforbundet, Erling Weydahl, bekrefter overfor adressa.no at det var Fellesforbundet som mandag kveld la fram et forslag til komporomiss i den svært betente saken:

- Dette har vært en vanskelig sak, også for Fellesforbundet. Vi har grupper som støtter Byrkjeflot og mener at han burde bli sittende, men det er også mange grupper som mener at han burde gå - også fra LO-styret. Løsningen vi foreslo, og som vi fikk gjennom, er den beste løsningen for fagbevegelsen. Et ekstarordinært årsmøte 10. desember, ville blitt et forferdelig rabaldermøte fordi fagbevegelsen er så splittet i denne saken. Nå slipper vi heldigvis det, sier Weydahl til adressa.no.